Kultura

Otvoreni 42. Borini pozorišni dani i obeležen Dan Pozorišta

Sinoć je u velikoj sali Talijinog hrama u Vranju uručenjem zahvalnica zaslužnim ustanovama i pojedincima za doprinos u obnovi pozorišta, Godišnjih nagrada zaposlenima u glumačkom i tehničkom sektoru i predstavom ,,Autoputem’’ svečano obeležen Dan pozorišta ,,Bora Stanković’’, a ujedno i otvoreni 42. Borini pozorišni dani.

Za izuzetan doprinos u obnovi pozorišta zahvalnice su pripale predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, koje je u njihovo ime primila Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja. Godišnje nagrade su dobili glumica Žetica Dejanović, u umetničkom sektoru pozorišta i majstor scene Miroslav Ilić, u sektoru tehnike. Čestitajući ansamblu i svim zaposlenima Dan ustanove, gosti su im poželeli da i u godinama koje dolaze nastave da sprovode svoju osnovnu misiju: da čuvaju i neguju duhovnost i pismenost.

Svima su poželeli dobrodošlicu na 42. Borine pozorišne dane, festival koji grad i vranjski teatar organizuju u slavu jednog od velikana srpske književnosti, začetnika moderne, Borisava – Bore Stankovića.

,,Festival koji je potvrda da Vranje i Vranjanci s posebnim pijetetom neguju uspomenu na svog pisca. I ne samo Vranjanci, već i svi oni koji sa velikim zadovoljstvom dolaze da sa vranjskom publikom podele radost igre i igranja na pozorišnim daskama. ,,Кuda plovi ovaj svet?“ slogan je 42. Borinih pozorišnih dana, ali i pitanje koje u poslednje vreme, svako od nas postavlja sam sebi.

Verujem da će nam festivalski repertoar dati mogućnost da barem između redova spoznamo odgovor na ovo pitanje. Da će nam pokazati da pozorište nije samo zabava, već i mesto na kome će se publika pokrenuti da razmišlja, promišlja, da ima priliku da stekne nova iskustva, a na kraju i da se edukuje.

Festival je zvanično otvorila pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić

Da je Vranje oduvek bilo mesto bogatog kulturnog života i okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti svedoči podatak da je pre 125 godina ovde u Vranju postavljena prva predstava. Svečanosti je prethodilo otvaranje izložbe ,,25 godina profesionalnog pozorišta’’, koja je deo pratećeg programa festivala 42. Borini pozorišni dani.

Od subote, 22. oktobra, počeće takmičarski program festivala u kome će se naći 6 ostvarenja renomiranih srpskih pozorišta.

Poslednjeg dana festivala, mimo takmičarske selekcije, glumci Кraljevačkog pozorišta, nagrađenima u čast, odigraće predstavu ,,Crna ovca“.

Sve predstave počinju u 20 sati, a karte se mogu kupiti na biletarnici pozorišta.

Categories: Kultura

Leave a Reply