Ekonomija

DRUGI PIŠU – Gašenja se nastavljaju 2022. : proizvodnja aluminijuma, bakra, gvožđa, čelika se zatvara alarmantnom brzinom

U 2020., vladini zvaničnici i multinacionalne organizacije širom sveta oglašavali su, gurali i hvalili globalna isključenja. Konačno, kako su komunistički ideali i dekreti prodrli u tkivo društva, većina ljudi je odbacila ova ograničenja.

Međutim, 2022. godine, GAŠENJA su se odvijala diskretno, potajno, dok su čitave industrije bile pod opsadom. Politika protiv ugljendioksida, đubriva, ulja i mesa učinila je svoj danak. Ratne sankcije Rusiji stvaraju ozbiljan ekonomski udarac. Štaviše, pogoni za proizvodnju hrane su spaljeni do temelja i dovedeni u bankrot širom sveta. Proizvođači aluminijuma, bakra, gvožđa i čelika takođe se ukidaju alarmantnom brzinom širom sveta.

Ovde je popis nekih od najnovijih uklanjanja topionica aluminijuma i bakra, proizvođača gvoždja i čelika i raznih proizvođača minerala.

SMANJENA PROIZVODNJA I POTPUNA GAŠENJA SE DEŠAVAJU ŠIROM SVETA ZA gvoždje, ČELIK, ALUMINIJum, BAKAR, CINK, ZLATO

 • UNIPROMKAP, jedina topionica aluminijuma u Crnoj Gori, trajno je ugašena zbog neplaćanja sve veće cene električne energije. Provajder električne energije nije mogao da obezbedi ekonomičnu cenu za električnu energiju, što je primoralo topionicu aluminijuma da zauvek zatvori svoja vrata.

 • MMG LTD LAS BAMBAS, rudnik bakra u Peruu, ugašen je u februaru 2022. Aktivisti su blokirali put do rudnika i prekinuli rad.
 • ARCELORMITTAL SA, nekadašnja velika ukrajinska čeličana, zatvorila je svoje poslovanje u martu nakon što je nekoliko stranih kompanija pokleknulo pod pritiskom ruske invazije – što je čeličanu učinilo neekonomičnom.
 • Kompanija Liberty Steel-a u Rotherhamu u Velikoj Britaniji nije mogla pratiti rastuće cene električne energije i nije imala izbora nego da u potpunosti zaustavi proizvodnju.
 • Proizvođač čelika SALZGITTERAG u Nemačkoj značajno je smanjio svoje operacije topljenja u martu u njihovoj fabrici Peine, otpuštajući mnoge radnike u tom procesu.
 • Železara SESTAO kompanije ARCELORMITTAL SA u Olaberriji u Španiji bila je prisiljena da se zatvori u martu nakon što je pretrpela visoke troškove električne energije. Od tada su operacije bile s prekidima.
 • Visoki troškovi energije također su prisilili Celsa Group da smanji proizvodnju čelika u Barceloni. Njihove peći rade s prekidima, jer se mlin prilagođava skokovima cena energije.
 • Čeličana Acerinox, najveći proizvođač čelika u Španiji, ugašena je u martu. Kompanija je od tada zatvorila svoje poslovanje u Cadizu.
 • Rudnik Southern Copper Corps Cuajone, drugi najveći proizvođač bakra u Peruu, obustavio je rad nakon što su aktivisti prekinuli vodovod i pristup železničkoj pruzi kompaniji.
 • CODELCO VENTANASC, vodeća topionica bakra u Čileu, zatvorila je svoju topionicu u Ventanas, nakon što je ekološki kontrolor prijavio višestruke bolesti radne snage.
 • Železara ACCIAIERIE D’ITALIA iz Italije zatvorila je gotovo sve operacije nakon što su troškovi proizvodnje postali nepremostivi. Preduzeće ima još samo jednu visoku peć u funkciji.
 • NORSK HYDRO, istaknuta topionica aluminijuma u Evropi, zatvorila je svoju tvornicu u Slovačkoj u avgustu 2022. Cene električne energije i dalje vrše pritisak na topionice aluminija širom Evrope.
 • Kompanija Columbia Steel Casting Company iz Portlanda, Oregon, zatvorila je svoju fabriku u oktobru, čime je okončana operacija koja je bila stara više od jednog veka.
 • Topionica aluminijuma Talum smanjuje proizvodnju aluminijuma za 20% zbog troškova energije. Proizvodnja takođe opada dvocifreno za nekoliko livnica, uključujući Dundee Precious Metals iz Bugarske, Oz Minerals iz Australije, BHP Group, proizvođača željezne rude iz Australije, Aura Minerals, proizvođača zlata iz Hondurasa, Vale SA iz Brazila, Fortress Minerals iz Malezija, First Quantum Minerals iz Kanade i anglo-američke topionice bakra iz Južne Afrike, Kameruna, Brazila i Australije. Izvor-foto: Logicno, Miso T. Agencije i portali, foto: ilustracija

Categories: Ekonomija

Leave a Reply