Ekonomija

AKTUELNO: Poskupeo burek?!

U najnovijem talasu poskupljenja nisu izostavljeni ni pekarski proizvodi, u pekarama u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu kažu da su u poslednjih godinu dana sve omiljene mrsne poslastice za doručak, od bureka do proje poskupeli za oko 30 %.

Poskupela je sva omiljena ‘’testenina’’ bez koje nema dobrog i kvalitetnog doručka. „Zbog poskupljenja sirovina, pite i bureci su poskupeli za oko deset i više dinara, a cene jogurta, mleka i sokova formiramo u skladu sa rastom cena kod dobavljača. Tako da doručak kod nas staje oko 210 dinara“, kažu pekari. Poskupelo je sve od čega se prave peciva i poznati pekarski proizvodi, a to se, logično, odrazilo i na cene u samim pekarama. „Ta poskupljenja su najvećim delom uslovljena rastom cena repro materijala – brašna (prošle godine u ovo vreme brašno je koštalo oko 30 dinara po kg, a danas je preko 50 dinara po kg, što znači da je u poslednjih godinu dana brašno poskupelo oko 70%), margarina (sa 140 na preko 200 dinara po kg), a kvasca sa 95 na 130 dinara po kg. Takođe, u istom periodu su troškovi energije koju mi koristimo (gasa i električne energije) porasli za 100%, a od toga je tokom poslednjeg meseca gas poskupeo preko 50%, a električne engergija preko 25%. Što se tiče poskupljenja repro materijala, tokom poslednjeg meseca brašno je poskupelo 4-5 dinara, margarin 20% i kvasac 20%.“, objašnjavaju stručnjaci za pekarske proizvode i peciva.

Prema njihovim rečima, peciva u poslednjih mesec dana nisu poskupljivali, a cena pita i bureka je veća od 5 do 7%. Pite i bureci pre mesec dana su bili od 150-160 dinara, a sada su od 160-170 pa i više dinara, napominju oni dodajući da je usled velikog rasta cena sira i drugih mlečnih proizvoda koje koriste kao filove u izradi ovih proizvoda. U budućnosti će, vele, pažljivo pratiti dalje kretanje tržišnih cena repro materijala i energije, i u skladu sa tim, ali i uzimajući u obzir kupovnu moć potrošača, će usklađivati cene svojih proizvoda.

Poskupljenje hleba i peciva za 30 odsto uticalo je na prodaju, koja je po rečima pekara smanjena za čak 20 odsto.

 Poskupljenja su vidna i u vlasotinačkim, lebanskim, surduličkim, hanskim i bujanovačkim pekarama. Tamo su su različite vrtste pita koštale 110 dinara, a sada sz 130. paštete od integralnog peciva bile su 40 sada su 60 dinara. Kroasan je bio 50, a sada je 65 dinara. Štapić je koštao 40, a sada je 50. I proja je poskupela sa 40 na 50 dinara, a rol viršla sa 80 na 100. Hleb sa sedam zrna koštao je 70, a sada je 90 dinara. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply