Kultura

Biseri Veletanlić priznanje za životno delo

Peta godišnja dodela nagrada Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Godum biće održana 26. oktobra od 20 časova u Ustanovi kulture „Vuk“ u Beogradu, a priznanje za životno delo biće uručeno džez pevačici Biseri Veletanlić.

Nagradu za rok muziku dobija rok bend Partibrejkersi, za pop muziku će osvojiti najpopularnija muzičarka cele godine – Ana Ðurić Konstrakta, a međunarodnoj džez atrakciji – sastavu Eyot odlazi nagrada za ovaj muzički pravac. Nagrađene mlade snage su članovi EJO (Ethno Jazz Orchestra). Kao i do sada, nagrade će dobiti i izvođači pop, rok i džez numera koje su po izveštajima SOKOJ i PI, takođe referentnih organizacija, bile najčešće emitovane u etru. Biće dodeljene i povelje za poseban doprinos muzičkoj i kulturnoj sceni – muzičarima, novinarima, i drugih predstavnika koji su učinili da domaća scena dobije svoje zasluženo mesto u javnosti. Na prigodan način, kolege će se oprostiti i od velikih imena koja su nas u prethodnoj godini nažalost zauvek napustila (Kornelije Kovač, Milorad Džmerković, Igor Starović).

Najavljeno je da će na manifestaciji i nastupiti neki od dobitnika, a nagrade će im dodeliti prošlogodišnji laureati (Ana Stanić, Srđan Gojković Gile, Jovan Maljoković).
Posebno uživanje za sve posetioce biće nastup dive Bisere Veletanlić i džez pijaniste Vasila Hadžimanova.

Godišnje nagrade koje je uspostavilo ovo reprezentativno udruženje u kulturi, za umetnike imaju poseban značaj, jer stižu upravo od kolega. Pored održavanja dobre tradicije i dodele zasluženih priznanja za rad i doprinos umetnosti, muzici i kulturi uopšte, skreće se pažnja i na mlade snage koje dolaze. Inače, ovo Udruženje su u želji i potrebi za neophodnom zaštitom svojih prava na rad u delatnosti kojom se bave, muzičari osnovali 1953. godine u Beogradu. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Kultura

Leave a Reply