Društvo

SVET: Bajden pokreće plan za suzbijanje bioloških pretnji i pripremu za sledeću pandemiju

Američki predsednik Džozef Bajden pokrenuo je plan za suzbijanje bioloških pretnji i pripremu za sledeću pandemiju nakon što je pandemija korona virusa izazvala više od milion smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama

U Nacionalnoj strategiji odbrane od napada biološkim oružjem, koju je objavila Bela kuća, navodi se da SAD moraju da se pozabave „slučajnim oslobađanjem bioloških agenasa i pretnjama koje predstavljaju terorističke grupe ili protivnici koji žele da koriste biološko oružje“, preneo je Rojters.

Memorandum koji je potpisao Bajden uspostavlja strukturu za koordinaciju politike za odbranu od napada biološkim oružjem među vladinim agencijama pod nadzorom Bele kuće.

On usmerava američku obaveštajnu zajednicu da nadgleda pretnje i obezbedi da se Sjedinjene Države „kontinuirano prilagođavaju ovom evolutivnom okruženju pretnji“ održavanjem godišnjih vežbi, rekao je visoki zvaničnik administracije opisujući novi plan.

Plan poziva Kongres da odobri zahtev za 88 milijardi dolara tokom pet godina, a koje će biti namenjene opremanju za pandemiju i odbrani od napada biološkim oružjem.

„Cilj je da se spreče epidemije i biološki incidenti pre nego što se dogode, bilo da se javljaju prirodno, namerno ili slučajno“, rekao je zvaničnik. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply