Kultura

LESKOVAC: DVODNEVNI MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP „SRPSKE NACIONALNE INTEGRACIJE I DEZINTEGRACIJE KROZ VREMENA’’

Ovaj naučni skup okupio je 35 eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, arheologije, politikologije i kulturologije iz zemlje i regiona, koji su kroz 25 naučnih priloga već dali svoj dopriinos i Leskovačkom zborniku koji izdaje Narodni muzej i koji je postao časopis od nacionalnog značaja.

Obraćajući se prisutnima direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević istakao da je broj naučnih radova dobio na kvalitetu, u kvantitetu i u značaju i zahvalio učesnicima iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije i Bugarske na učešću.

Prof. dr Dejan Antić, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Leskovac i organizator skupa, istakao je da mu je zadovoljstvo što je ovaj međunarodni dobio svoje mesto i veliki značaj. On je podvukao da su retki veliki gradovi na jugoistoku zemlje koji nesebično pomažu identitetske nauke, a lokalna samouprava grada Leskovca pokazala je da razume značaj humanističkih disciplina u procesu izgradnje savremenog i razvijenog društva.

Skup je otvorio gradonačelnik Leskovca koji je naglasio da je Leskovac grad koji ima dušu. Grad u kojem su svi dobronamerni ljudi dočekani prijateljskom toplinom, bratskom ljubavlju i bogatom trpezom. Grad u kome žive vredni, marljivi i čestititi građani. On je dodao da je ponosan na ustanove kulture Grada Leskovca koje svih ovih godina krasi efikasno, plodotvorno i društveno korisno delovanje.

Categories: Kultura

Leave a Reply