Društvo

NAŠ UGAO: Čudotvorna biljka koja pomaže u lečenju svih bolesti

Kako trenutno stoje stvari u ovim jesenjim danima počinje sezona viroza i prehlada. One nastaju zbog prilagodjavanja na promenu klime, te ukoliko imuni sistem oslabi, postajemo ojetljiviji na različite uzroke na koje smo ranije bili otporni.

Profesorica doktor Milena Gorunović, stručnjak biomedicine za naš portal piše o blagotvornom delovanju čurokota, koji je od davnina bio poznat po regulaciji ljudskog imunog sistema, te bi on bio moćan saveznik za očuvanje našeg zdravlja usled sezone viroza i prehlada.

Latinski naziv ove biljke je Nigela sativa. To je jednogodišnja zeljasta biljka rasprostranjena u Africi, jugozapadnoj Aziji i određenm delovima Mediterana. Visinom je od 20 do 60 cm. Poseduje plave cvetove sa pet latica i mnogo semenki.

Još od davnina, ova biljka je imala medicinsku svrhu, pa je tako u islamskoj tradiciji i Ayruvedskoj medicini poznata kao čudotvorna biljka, posvećena i ima moć i sposobnost da leči sve bolesti. Poznata je još bila u starom Egiptu, gde je pronađena u Tutankamonovoj grobnici. Avicena je koristio ovu biljku za tretiranje dispneje. Takođe je poznato da su ovu biljku koristili u 14. veku stare ere, na području današnje Anatolije, te se veruje da je odatle dospela u Egipat. U prošlosti se koristio kao stimulans za lučenje mleka kod majki, ali i sredstvo za olakšavanje menstrualnih tegoba.

U modernom periodu su urađena istraživanja lekovitog delovanja ove biljke. Pored jednog spoja, pronađeno je još desetak jako lekovitih spojeva koji su poznati po tome da jačaju proizvodnju bele krvne loze, odgovorne za eliminaciju uzročnika bolesti. Ti lekoviti spojevi spadaju u fenole i organske kiseline i imaju antitumorska i protivupalna svojstva uglavnom.

Semenke čurokota imaju oko 60% ulja koje je sastavljeno upravo od ovih spojeva. Među tim spojevima, 30 – 40% koncentracije otpada na spoj pod nazivom timokvinon.

Timokvinon je specifičan molekul koji ima sposobnost da blagotvorno deluje na sva tkiva u našem organizmu, jer poseduje mogućnost da se prilagodi na sve vrste ulaznih mesta na ćelijama. Na ovakav način omogućava jako brzo delovanje na imuni sistem, ali i na tumore. Ovi molekuli poseduju antioksidativno delovanje, koje ima antikarcinogen efekat na organizam. Uz to, poseduje i protivupalno delovanje te na takav način pomaže kod viroza i prehlada.

Delovanje timokvinona iz semenki ove biljke je testirano na eksperimentalnim životinjama (bijeli pacovi). Naučnici su predpostavljali da ovaj spoj ima pozitivno delovanje na probleme sa pritiskom radi svoje lake prilagodljivosti metabolizmu ćelija, ali su utvrdili da to nije slučaj sa čurokotom. Uočeno je da ima mali efekat na regulaciju masnoća u krvi.

Eksperimentalni podatci su pokazali smanjenost rasta tumora kod pacova, ali su isto pokazali protiv upalne efekte kako na bakterijske i gljivične, tako i na virusne bolesti. Izvor-foto:Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply