Društvo

LESKOVAC: Treći centar za obuku svečanom akademijom obeležio Dan jedinice

U leskovačkom Narodnom pozorištu, Treći centar za obuku svečanom akademijom obeležio je sinoć Dan jedinice, u znak sećanja na datum kada je srpska vojska, pod komandom Vojvode Petra Bojovića, oslobodila Leskovac u Prvom svetskom ratu, 1918. godine.

Komandant Trećeg centra za obuku, pukovnik Zoran Cvetković, podsetio je  da su 7. oktobra, vojnici Prve srpske armije na čelu sa Vojvodom Petrom Bojovićem pobedonosno ušli u centar Leskovca, koji je sve do tada bio okupirani grad.

U skladu sa svojom namenom, 3. Centar za obuku radi na obučavanju i usavršavanju najmlađih pripadnika Vojske Srbije, zatim rezervnog sastava i lica starijih od 30 godina koja nisu služila vojni rok.

Najveći potencijal  jedinice predstavljaju ljudi, njihov profesionalizam, osposobljenost,  dobri medjuljudski odnosi, solidarnost i medjusobno uvažavanje. Izgradjen je kvalitetan sistem komandovanja i racionalni načini korišćenja raspoloživih resursa, istaknuto je ovom prilikom.

Treći Centar za obuku formiran je 11. jula 2011. godine, preformiranjem Sedmog centra za obuku. Nalazi se u leskovačkom garnizonu, u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“, u Donjem Sinkovcu.

Prilikom svečane akademije u Narodnom pozorištu u Leskovcu upriličen je i nastup Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok je Dom kulture u Medveđi izveo predstavu “Gvozdeni puk”. Foto: Ilustracija

Categories: Društvo

Leave a Reply