Kultura

LESKOVAC: „Tomin šešir“ Branislavu Brkiću

„Tomin šešir“  na ovogodišnjem, 12. po redu, Samitu fotografa eks Jugoslavije priznanje dobio je Branislav Brkić za seriju fotografija “Sibirska Tofalarija-život u izolovanim selima“. Ove fotografije su nastale u julu 2016. godine, u malom sibirskom selu nadomak granice sa Mongolijom, do koga se stiže samo helikopterom, jer putevi jednostavno do tamo ne postoje. Priznanje mu je dodelio Tomislav Peternek, čuveni fotograf čije ime nagrada nosi. Činom dodele ovog najvećeg priznanje počeo je Samit fotografa eks Jugoslavije.

Tim povodom obraćajući se prisutnima Brkić je, izmedju ostalog, rekao: -Drago mi je da sam u društvu kolega koji su dobili „Tomin šešir“, sve ovo je dosta iznenađujuće za mene.Boravak u izolavanim sibirskim selima bio je značajan u mom životu, s obzirom da tamo nije lako doći. Ali, uz pomoć prijatelja to se dogodilo i preporučujemo svima kojima se ukaže takva prilika da tamo i odu, jer je pitanje da li će se takva prilika opet ukazati.

Valja, medjutim, naglasti da su publici predstavljene tri izložbe fotografija. Prva je upravo izložba nagrađenog Branislava Brkića, kao i dve kolektivne izložbe ovogodišnjih i prošlogodišnjih učesnika. Na samitu se okupilo preko 40 fotografa iz zemlje i regiona, među kojima su vodeća imena fotografske scene, kao i mladi, još uvek neafirmisani fotografi, te zaljubljenici u fotografiju. Oni su imali prilike da se tokom nekoliko dana druže, razmenjuju iskustva, ali i da fotografišu na lokacijama u Leskovcu i Pirotu.

Categories: Kultura

Leave a Reply