Društvo

Leskovac obeležio 104 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Članovi Udruženja potomaka ratnika od 1912.do 1920. godine kao i predstavnici Narodnog muzeja u Leskovcu su polaganjem cveća na spomenik oslobodiocima u gradskom parku obeležili 104 godine od oslobođenja Leskovca u Prvom svetskom ratu.

Današnji dan je od posebnog značaja za zavičajnu istoriju Leskovca. Pre 104 godine srpska vojska je pobedonosno umarširala u grad oslobodivši ga od neprijatelja. Time je okončana trogodišnja okupacija. Oslobođenjem Leskovca u Prvom svetskom ratu ispisane su najsvetlije stranice istorije leskovačkog kraja.
U slavu srpskih ratnika 1927. godine podignut je spomenik „Palim za otadžbinu“ koje se nalazi u gradskom parku i jedan je od simbola našeg grada.
Srpska vojska je na ovaj dan ušla u Leskovac i nakon trogodišnje okupacije i velikog stradanja od Bugara ga oslobodila, istakao je direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević.
Sloboda je najviši ideal savremenog čoveka, a na nama kao potomcima naših slavnih predaka je dužnost da je čuvamo i branimo, zbog čega je bitno da se svi uključe u obeležavanje ovog važnog datuma od lokalne samouprave, udruženja i svih građana svesnih svog nacionalnog identiteta.

Categories: Društvo

Leave a Reply