Hronika

KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana

U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

„Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na КiM“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je najveće povratničko selo na КiM Osojane često bilo na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Кosova i Metohije.

„Кancelarija za КiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika. Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na КiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod“, stoji u saopštenju.

„Zato uporno pozivamo međunarodne misije koje deluju na КiM da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti naših ljudi, posebno u srpskim enklavama“, navodi se.

„Slučaj je prijavljen nadležnim organima i zahtevamo da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na КiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija“, zaključuje se u saopštenju. Izvor-foto: Kncelarija za KiM

Categories: Hronika

Leave a Reply