Ekonomija

SAVETI: Veoma lekovite bobice zove (baz)

Bobice zove (baza) sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite stvari koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Zbog toga će sirup od bobica zove (baz) biti vredan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripa, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija (jaka bol u području živca), pa i stres.

Sirup od bobica zove možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvetova zove koji se priprema u proleće.

Bobice zove ne smeju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost se bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumiranje.

Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru u jesen.

Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići nivo gvozdja u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i deca.

Sastojci za sirup od bobica zove:

1 kilogram zrelih bobica zove
1 litra vode
0,75 kilograma šećera
2 cm svežeg korena đumbira
sok i korica od jednog limuna
0,5 kilograma domaćeg meda

Postupak:

1. Bobice zove prelijte vodom i stavite kuvati, a nakon što su se 15 minuta kuvale, maknite ih s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.

2. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procedite kroz sito.

3. Proceđeni sok zagrejte do vrenja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, ulijte ga u čiste staklene boce.

Sirup od bobica zove čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u hladnjaku) te koristite kao sirup za razrjeđivanje. BuT

Categories: Ekonomija

Leave a Reply