Kultura

LESKOVAC: Počeo 15. LIFFE

Svečanim defileom učesnika, vatrometom i dodelom nagrade Živojin Žika Pavlović za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu makedonskom režiseru, scenaristi i piscu Milčetu Mančevskom otpočeo je 15. Leskovački internacionalni festival filmske režije. Mančevski je nagradu primio iz ruku gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, a zatim je imao čast i da otvori festival što je učinio kratko rekavši „Hvala na nagradi. Festival je otvoren.“  Prisutne goste, zvanice i ljubitelja filma se u ime organizatora Leskovačkog kulturnog centra goste pozdravila direktorka Sanja Conić koja je, ovom prilikom, ocenila da je LIFFE izrastao u jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u Srbiji. Reditelj Darko Bajić, metnički direktor festivala zahvalio je publici i Leskovčanima koji su „svima nama koji radimo za LIFFE dali snagu i energiju da izdržimo i da pravimo sve bolji i bolji festival.“ Prisutne je pozdravio i prigodnom besedom se obratio i gradonačelnik dr sci med Goran Cvetanović i poželeo dobrodošlicu na „festival koji spada u red najprestižnijih manifestacija posvećenim filmskoj umetnosti i to ne samo u Srbiji, nego i mnogo šire. Ponosni smo što kao lokalna samouprava možemo da stanemo iza jednog ovakvog događaja, jer je to jedna od najlepših slika koja se šalje iz grada na Veternici, rekao je, izmedju ostalog, doctor Cvetanovic.“ Valja, medjutim, naglasiti da je na festivalu tokom 15 godina postojanja prikazano više od 300 filmova pred preko 90.000 gledalaca, a sinoc,na samom otvaranju, premijerno je prikazan film Nenada Pavlovića „Trag divljači“.                                                                                                   

Filmski program festivala otvoren je srpskom pretpremijerom filma “Trag divljači” reditelja Nenada Pavlovića, u kome uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, itd. U ovom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Prvog festivalskog dana, u Bioskopu LKC-a prikazan je i film “Leonor will never die” Martike Ramirez Escobar, u selekciji “Divlji film”.

Drugog festivalskog dana, u petak 16. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: “Sestre” makedonske rediteljke Dine Dume u 19 časova, i “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića iz Hrvatske (21h). U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “Kelti” Milice Tomović, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u 17 časova u  holu na prvom spratu LKC-a biće održana promocija knjige “Živojin Pavlović: Dnevnik”, a za 19 časova u bioskopu LKC-a zakazan je tribinski program “U krupnom planu”, u okviru koga će biti održan razgovor sa Milčom Mančevskim.

Na LIFFE online platformi, drugog festivalskog dana će publika moći da prati festivalske podcaste, kao i projekciju filma “Čisto ljudski” u okviru selekcije “Makedonski film u fokusu”.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije. 

Categories: Kultura

Leave a Reply