Društvo

NAŠ UGAO: Ovo su čudne činjenice o smejanju koje ne znate

Smejanje je jedan od najstarijih oblika izražavanja i sredstava komunikacije među ljudima.

Mnogo toga napisano je o smehu, ali ove zanimljive činjenice možda još uvek ne znate.

Parovi koji se smeju zajedno – ostaju zajedno

Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Psiholozi sa univerziteta California u Berkeleyju proveli su zanimljivo “ljubavno” istraživanje i otkrili kako oni parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

Nije moguće kontrolisati smeh

Kada vidite druge ljude kako se smju, ne možete sebi pomoći – i vi se nasmieete, zar ne? To se događa zato što zvuk smeha aktivira deo u našem mozgu koja priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

Smeh sagoreva kalorije

Smejte se što više jer će, prema istraživanju samo 10 minuta smeha dnevno sagorjeti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da povećanje brzine otkucaja srca i potrošnje kiseonika tokom smejanja podstiče gubitak kalorija.

Smejanje pomaže celokupnom stanju organizma

Brojne studije potvrdile su dobar uticaj smeha na naše zdravlje. Gotovo da nema aspekta u zdravlju koji iskreno smejanje neće poboljšati. Između ostalog, poboljšava pamćenje i mnoge druge funkcije mozga, pozitivno deluje na protok krvi, imunitet, nivo šećera u krvi i olakšava nam spavanje.

Smeh nije povezan s humorom

Smejanje nije uslovljeno zbijanjem šala. Iako smo skloni verovati da nema smeha bez dobrog vica, situacija je suprotna. Više od 80 posto “epizoda” smejanja rezultat je običnog razgovora.

Categories: Društvo

Leave a Reply