Društvo

Kordić: Mostar bez Srba nije Mostar

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i zamenik predsednika mostarskog Gradskog veća Velibor Milivojević posetili su u četvrtak sabornu crkvu Svete Trojice, čija obnova još nije završena, a gde su ih dočekali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i starešina saborne crkve Duško Kojić.

Tom prilikom, vladika Dimitrije zahvalio je gradonačelniku što je posetio crkvu i upoznao se sa situacijom oko obnove sabornog hrama, te potrebama koje Srpska pravoslavna crkva u Mostaru ima.

Vladika je kazao kako poseta Kordića uliva nadu za srpsku i pravoslavnu zajednicu, te smatra kako će se Mostar istinski obnoviti. “Naš saborni hram će se obnoviti kada naša zajednica ovde zaživi punim plućima. Kao što se mi molimo Bogu i Svetoj Trojici, Ocu i Sinu i Svetom Duhu, lepo bi bilo i da ovaj grad ima staru trojičnost i kulturu suživota koju su imali sve tri veroispovesti ovde”, kazao je vladika Dimitrije.

Dodao je kako je suradnja s gradonačelnikom Mostara počela malim koracima, ali da on veruje u male korake.

Vladika Dimitrije je istakao kako je Kordić pokazao da je gradonačelnik svih građana u Mostaru i izrazio nadu u to da će se saradnja nastaviti.

Mostarski gradonačelnik izjavio je da je s vladikom razgovarao o projektima koji su važni za srpsku zajednicu u Mostaru, posebno kada je u pitanju religijski deo.

“Obišli smo saborni hram, razgovarali smo o projektima i načinima finansiranja. S obzirom da je srpska zajednica najmanja u Mostaru, imam posebnu osetljivost prema toj zajednici. Zajedno s podpredsednikom Gradskog veća Veliborom Milivojevićem razmišljam o načinima i potezima koje bi mogli napraviti na dobrobit srpske zajednice i Grada Mostara”, kazao je Kordić.

Grad Mostar bez srpske zajednice nije Mostar i nezamisliv je kao takav, poručio je mostarski gradonačelnik.

Kazao je kako će se kao gradonačelnik potruditi stvoriti dobre uslove u Mostaru kako bi se svi oni koji su zadnjih trideset godina otišli iz ovog grada mogli vratiti.

On je dodao da je na sastanku dogovoreno da će se malim koracima rešavati svakodnevni problemi, a da će za strateške i velike projekte zajedno tražiti način realizacije.

Kordić i Milivojević obišli su i staru crkvu i kompleks oko saborne crkve, saopšteno je iz Gradske uprave Grada Mostara.(Fena)NovaSloboda

Categories: Društvo

Leave a Reply