Društvo

ERP: Zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji

Eparhija raško-prizrenska (ERP) je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje povodom presude Nikoli Nedeljkoviću i objasni nadležnima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava.

„Presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje ne počiva na demokratskim osnovama“, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu ERP povodom zatvorske kazne Nikole Nedeljkovića koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu.

„Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu“, saopštila je ERP.

Iz Eparhije navode da su oni, „ali i cela srpska zajednica, mete stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata, kao i da niko za to nije odgovarao“.

Ukazali su na, kako navode, opasan presedan koji stvara Kosovska policija – „da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza“.

„To smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan“, upozorila je ERP.

U saopštenju se izražava nada da će razum i pravo moći da se dobije makar u žalbenom postupku, podsećajući na nedavnu izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se „Srbi osećaju bezbedni, te da su oni koji se tako ne osećaju, kriminalci i korumpirani“.

ERP zaključuje da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, „nema Srbina koji može da se oseća bezbedno“.Izvor-foto:KiMradio

Categories: Društvo

Leave a Reply