Kultura

Gojku Đogu književna nagrada “Skender Kulenović”

Književnu nagradu “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” za 2022. godinu žiri je jednoglasno dodelio pesniku i akademiku Gojku Đogu, izjavio je u Prijedoru član žirija Zdravko Miovčić.

On je naveo da Đogo ima 82 godine i veliko književno, poetsko delo, da je 2020. godine obeležio 80 godina života i 60 godina pesničkog rada, ima dosta objavljenih knjiga pesama, mnogo od njih u ponovljenim izdanjima, niz knjiga i eseja. Gojko Đogo je i nacionalni radnik koji u najtežim vremenima nije bežao od svojih nacionalnih obaveza i takve vrste angažovanja – rekao je Miovčić novinarima u Prijedoru.

On je podsetio da je Đogo svoju pesničku slobodu i hrabrost platio robijom posle objavljivanja knjige “Vunena vremena” 1981. godine, ne plašeći se da na poetski način kaže šta misli o autokratama i o vremenu i politici zemlje u kojoj je živeo.

– Ne zbog toga što je imao tako tešku sudbinu, u tom pesničko-političkom aspektu, već zbog svoje poezije i svoje poslednje knjige iz 2018. u kojoj je pokazao jednu potpuno novu dimenziju svoga pesništva, žiri je odlučio da ovogodišnja nagrada za životno delo pripada Đogu – dodao je Miovčić, koji je i pesnik.

Pored Miovčića, u žiriju “Književnih susreta na Kozari”, su akademik i pesnik Milosav Tešić i književni kritičar Radivoje Mikić. Načelnik Odeljenja za društvene delatnosti grada Prijedora Monja Kasalović naglasila je da su ovogodišnji susreti jubilanri pedeseti i da je to jedan od razloga što je grad ovu godinu proglasio godinom kulture.

– Pripremili smo raznovrstan program. Počinje u sredu, 7. septembra, i traje do 17. septembra. Imaćemo 20 književnika kroz 12 programa, ali i neke novine – najavila je Kasalovićeva. Autor: RTRS

Categories: Kultura

Leave a Reply