Sport

Partizan traži od ABA lige da se reaktivira pravilo „nacionalnog ključa“ za sudije

Do početka ABA lige ostalo je manje od mesec dana, ali učesnici takmičenja još nisu usaglasili sva pravila.

Zapravo, postoji mogućnost da se jedno od njih izmeni. Kako Mozzart Sport saznaje, Partizan želi da se vrati pravilo nacionalnog ključa za sudije, odnosno da nijedan od arbitara koji bude delegiran ne sme da bude iz država iz kojih su klubovi koji igraju tu utakmicu.

Ukratko, ukoliko bi se to pravilo vratilo na snagu, to znači, primera radi, da srpski arbitri ne bi imali pravo da budu delegirani ni za jedan meč Partizana, Crvene zvezde, FMP-a, Mege i Borca, bez obzira ko bi im bio protivnik.

Partizan je o svojoj želji izvestio čelnike ABA lige i ostalih klubova, koji treba da donesu odluku da li će ova tema biti na dnevnom redu na sledećoj Skupštini regionalnog takmičenja koja je zakazana za 14. septembar.

Podsećanja radi, nacionalni ključ za sudije važio je do kraja sezone 2017-2018.

Onda su ligaši odlučili da to pravilo ukinu „u cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima“, kako je tada navedeno u saopštenju Lige.

Pravilo je tada promenjeno jer se ranije događalo da sudije sa najboljim rangom ne mogu da sude najvažnije utakmice.

Jedni bi po nacionalnom ključu odmah ispali iz konkurencije, dok bi se najbolji arbitri iz drugih zemalja regiona rasuli po evropskim takmičenjima, Evroligi i Evrokupu, pa se ponekad dešavalo da lošije rangirane sudije dele pravdu na izuzetno teškim mečevima. Agencije i portali

Categories: Sport

Leave a Reply