Kultura

Održana promocija knjige „U slavu rađanja i duhovnog traganja“, autora prof. Dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa

U Leskovačkom kulturnom centru večeras je u Velikiom holu organizovana promocija knjige „U slavu rađanja i duhovnog traganja“, autora prof. Dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa, O knjizi su veoma nadahnuto govorili:
Jerej Mile Jovanović, starešina hrama Sv. Trojice
dr Zvezdana Nikolić, spec.ginekologije i akušerstva
U muzičkom delu programa učestvovao je Crkveni ansambl „Branko“

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković se bavi više od tri decenije kao što su gojaznost, metabolički sindrom kod mladih i kod odrasle populacije, prevencija i lečenje dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, masne nealkoholne bolesti jetre, depresije kod gojaznih, kao i neplodnosti i žena i muškaraca.

– U knjizi je poseban akcenat stavljen na temu rađanja i borbe za natalitet kod žena sa sindromom policističnih jajnika, kako gojaznih tako i onih koje imaju normalnu težinu, neuhranjenih žena sa anoreksijom, nervozom kao i onih sa latentnom hipotireozom, smanjenom funkcijom štitaste žlezde. U borbi za potomstvo, opisani su slučajevi gojaznih muškaraca kod kojih je posle smanjenja stomačne gojaznosti došlo do povećanja muških polnih hormona, testosterona, popravljanja spermograma i seksualne funkcije, i ostvarenja željene trudnoće njihovih žena. U holističkom pristupu sa pacijentima otkrivali smo i duhovne sfere i sadržaje kroz koje su oni zadobijali smirenje i strpljenje, duhovno uzrastali što je sve pomoglo na putu za ostvarenje potomstva. Svedočenja majki porodilja na kraju knjige posebno su dragocena jer jačaju motivaciju i nadu, ohrabruju mnoge bračne parove da istraju i ostvare svoje snove – naglasila je dr Dimitrijević Srećković, koja je autor i koautor 503 naučna rada, od kojih je 51 rad u časopisima koji su na takozvanoj SCI listi.

Govoreći na promociji jerej Mile Jovanović, starešina hrama Svete Trojice u Leskovcu, je, izmedju ostalog, rekao da je knjiga svedočanstvo da nam bog svima daje posebne darove, a naše je da ih prepoznamo i podelimo sa drugima, što je autorka i učinila. Srboljub Ubiparipović je istakao da pažljivim iščitavanjem ove nadahnute knjige, pred našim očima izranja ličnost doktorke koja prvenstveno živi posvećenim i ozbiljnim hrišćanskim životom. U sličnom tonu, kao prof dr Vesna Dimitrijević Srećković je govorila dr Zvezdana Nikolić, specijalista ginekologije i akušerstva, uz poseban apostrof na natalitet i problem radjanja.

Knjiga je izašla u okviru Izdavačke fondacije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke SPC.

Categories: Kultura

Leave a Reply