Obrazovanje

Na Metohiji u prvi razred krenula 22 srpska đaka

U srpskim sredinama u Metohiji, Goraždevcu, Osojanu, Velikoj Hoči i Orahovcu, u prvi razred su krenula ukupno 22 učenika.

Direktor Osnovne škole „Janko Jovićević” u Goraždevcu Milan Anđelković kazao je da je u toj školi u prvi razred upisano 11 učenika, da su knjige obezbeđene skoro za sve đake i da oko toga neće biti ni najmanjih problema.

„Sve je spremno za početak školske 2022/2023 godine i svi uslovi su poštovani, kako tehnički tako i epidemiološki. U prvi razred ove godine upisujemo 11 đaka, što je na neki način za pohvalu da kao mala škola po broju đaka i odeljenja ove godine upisujemo 11 đaka prvaka”, rekao je Anđelković za Radio Goraždevac.

Direktor OŠ „Radoš Tošić” u Osojanu Milan Kovačević rekao je da su u toj školi u prvi razred upisana tri učenika.

„Besplatni udžbenici su obezbeđeni samo za one koji su socijalno ugroženi, a što se tiče ovih drugih teško je da se nabave jer ih u Mitrovici uglavnom nema”, naveo je Kovačević.

Direktorka OŠ „Dositej Obradović” u Orahovcu, gde su u prvi razred su upisana četiri učenika, Suzana Milićević kazala je da su učenici samo delimično snabdeveni udžbenicima.

„Koriste se polovni udžbenici koji se prenose s generacije na generaciju. Problem predstavljaju radne sveske i radni listovi koji treba da se kupe u Kosovskoj Mitrovici ili u centralnoj Srbiji”, rekla je Milićević, prenosi Beta.

I u OŠ „Svetozar Marković” u Velikoj Hoči prvi put su u školu krenula četiri đaka.

Direktor škole Marko Spasić kaže da će školu u Velikoj Hoči pohađati ukupno 52 učenika i da je oko 80 odsto đaka snabdeveno udžbenicima. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply