Društvo

DRUGI PIŠU: Da li će u Leskovcu biti izgrađena fabrika za preradu opasnog otpada?

Iako je procedura za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu donošenjem pravnih akata nadležnih ministarstava pokrenuta još 2018. godine građani sve donedavno o tome ništa nisu znali. Gradsko pravobranilaštvo je pre tri meseca tužilo Upravnom sudu u Beogradu Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a ozbiljne primedbe dao je leskovački vodovod kao i eksperti u oblasti ekologije.

Na prostoru između akva parka i autobuske stanice u urbanom delu Leskovca trebalo je da počne izgradnja fabrike za preradu opasnog otpada. Sve procedure iz ministarstva za zaštitu životne sredine i ministarstva građevinarstva pokrenute su još pre 4 godine. Građani Leskovca o tome ništa nisu znali dok temu nije pokrenuo narodni poslanik Nebojša Cakić na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta i tom prilikom pohvalio reakciju gradske uprave i gradskog pravobranilištva koje je podnelo tužbu upravnom sudu u Beogradu protiv ministarstva za zaštitu životne sredine.

„Ali su ti njihovi pravni akti donešeni kršenjem zakona pre svega zakona o planiranju u građevinarstvu odnosno kršenjem generalnog urbanističkog plana grada Leskovca gde su oni drsko i bezobrazno napisali da je sve u skladu sa našim propisima, a nije u skladu sa našim propisima“, ističe Nebojša Cakić, narodni poslanik.

U međuvremenu saopštenjem se oglasilo ministarstvo u kojem se kaže da ono nije izdalo dozvolu, da je javnost obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su, kako ističu, odraz nepoznavanja procedura od strane nadležnih u gradskoj upravi Leskovca.

Iako je gradonačelnik Leskovca na poslednjoj sednici parlamenta rekao da je protiv izgradnje fabrike za prečišćavanje opasnog otpada, iako su institucije učinile sve da odbrane grad od ove investicije, niko iz gradske uprave i pored našeg insistiranja u poslednje dve nedelje nije želeo pred kamere da odgovori na još neka pitanja. Da građani Leskovca treba da budu na oprezu govori činjenica da je leskovačka deponija jedna od tri u Srbiji u kojoj se skladišti opasan otpad, a to je u proteklom periodu bilo negirano.

Građani Leskovca, čini se, još uvek čekaju prave informacije:

„Prvi put čujem da će da se pravi, ali to ako se napravi to će da uništi naš grad“.
„Dokle više ta prerada i otpad kod nas, nek prerađuju malo u Evropi tamo neka prave. Jesu oni vredniji od nas?“, kažu građani.

Rasplet cele situacije nije na vidiku, a kako mnogi poznavaoci prilika u Leskovcu kažu sve će biti jasnije posle formiranja nove republičke vlade.Izvor-foto: Srdjan Conić-RTS

Categories: Društvo

Leave a Reply