Ekonomija

Nerazuman otkup šumskih plodova: Nakupci švercom dupliraju zaradu

Prema informacijama sa terena, otkupljivači su od berača otkupili blizu 600 tona borovnice, oko šest tona šumske jagode i više od 92 tone maline.

Iako sezona berbe šumskih plodova i lekovitog bilja još traje, otkupljivači sa područja Jablaničkog, Pčinjskog okruga I juga centralne Srbije su dosad otkupili oko 64 tone pečurke u svežem stanju i preko 10 tona suvih plodova.

Prema informacijama sa terena, otkupljivači su od berača otkupili blizu 600 tona borovnice, oko šest tona šumske jagode i više od 92 tone maline i kupine. Vlasnici otkupnih firmi ističu da čak 99 odsto otkupa ide u izvoz. Inače, prolećni rod pečurke je bio zadovoljavajući. Oni su suočeni sa nelojalnom konkurenciom jer je sve više nakupaca koji se bave preprodajom i nezakonitom trgovinom vrgnjem, borovnicom i malinama, izbjegavajući naplatu dažbina Upravi za šume, kao i drugih poreza. Ističe da bi ovim problemom trebalo da se pozabave nadležni organi, koji su dužni da stopiraju izvoz koji se, kako navodi, odvija nelegalnim putevima. Izvor-foto: PPC

Categories: Ekonomija

Leave a Reply