Ekonomija

DRUGI PIŠU: Mineralna đubriva u Srbiji skuplja 177 odsto nego pre godinu dana

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine veće su 34,3 odsto nego pre godinu dana, a najviše je poskupelo mineralno đubrivo 177 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Seme je skuplje 31,9 odsto, sredstva za zaštitu bilja 26,2 odsto, a hrana za životinje 22 odsto, prenosi agencija Beta. U poređenju sa prvim kvartalom ove godine cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u proseku su povećane za 9,7 odsto.

Mineralna đubriva su skuplja 33,5 odsto, a seme 13,3 odsto, prenosi agencija Beta.Podsetimo, jedan od razloga protesta poljoprivrednika u proteklim danima je i nezadovoljstvo cenom đubriva, te je jedan od njihovih zahteva da ga država subvencioniše u iznosu od 30 odsto, a u toku je sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića sa poljoprivrednicima.

Upravo je zbog naglog skoka cena đubriva ovogodišnja setva bila dvostruko skuplja, a kao jedini način da se stane na put divljanju cena stručnjaci i poljoprivrednici vide proširenje domaće proizvodnje đubriva. Izvor:Biznis.rs

Categories: Ekonomija

Leave a Reply