Društvo

Veliko istraživanje je pokazalo, ova namirnica smanjuje rizik od RAKA za čak 12 posto…jedite je bar jedanput dnevno!

Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe triput nedeljno smanjuje opasnost od razvoja raka creva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama u nedelji.

Istovremeno je kod osoba koje nedeljno jedu 123,9 g masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran je 10 posto manji rizik od razvoja raka creva. Prosečnu porciju ribe čini oko 100 g.

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a finansirao je Svetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridoneti jačanju svesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raka creva.

Dr. Marc Gunter, rukovodilac istraživanja iz IARC-a kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo podsticati kao deo zdrave prehrane.

Dr. Anna Diaz Font, rukovodilac odelenja za finansiranje istraživanja u WCRF-u kaže: “Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka creva”.

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati no da su po jednoj teoriji “specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva.”

Lisa Wilde, direktorica odelenja za istraživanja i spoljne poslove kompanije Bowel Cancer UK, pozdravila je rezultate studije te pozvala na daljnja istraživanja.

“Jednostavne promene u načinu života mogu biti vrlo korisne pa i spasiti živote. Vrlo je važno u prehranu uključiti integralne žitarice, vlaknastu hranu i ribu, voditi računa o zdravoj telesnoj težini, baviti se umerenom telovežbom, izbjegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam. Sve to čini veliku razliku za svakog pojedinca”, kazala je.

Rak creva po učestalosti je četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji te od svih karcinoma ima drugi najviši postotak smrtnosti pacijenata, napomenula je Wilde.Izvor-foto:Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply