Društvo

Sutra se navršava 19 godina od stravičnog zločina nad decom u Goraždevcu na KiM

Sutra se navršava 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao.

Pomen stradalom Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću biće služen u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice. U 9.00 će početi liturgija, a nakon nje će pomen stradaloj deci služiti vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Zločin u kome je život izgubilo dvoje, a ranjeno čestvoro dece ostavilo je ogromne posledice na Goraždevac i ostale povratničke sredine. Mnoge porodice sa decom su se nakon ovog zločina odselile.

Vrtić, osnovna i srednja škola u Goraždevcu danas broje oko stotinak dece, što je za dve trećine manje nego pre 19 godina, uprkos činjenici da se u ovom selu u proseku godišnje rađa oko desetak beba. Mladi danas odlaze uglavnom zbog nedostatka radnih mesta.

Pre 19 godina, 13. avgusta. 2003 godine, nešto posle 13 časova pucano je na oko osamdesetoro dece iz Goraždevca, dok su se kupala na Pećkoj Bistrici, nadomak sela. Smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Počinioci nikada nisu pronađeni, a EULEKS je i zvanično prekinuo istragu. Foto:KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply