Društvo

I toga ima u Skulanevu na KiM: Albanac prijavio decu zbog natpisa „CZV“. Meštanin novčano kažnjen

Nekoliko dečaka iz Skulaneva kredom je na improvizovanom igralištu ispisivalo „CZV“, odnosno skraćenicu za njihov omiljeni fudbalski klub Crvenu Zvezdu. Međutim, dok su to pisali, automobilom je, kako tvrde meštani, kroz selo prošao nepoznati Albanac koji je decu opsovao i produžio. Nešto kasnije se, kako objašnjavaju za RTV Kim, isti vratio u pratnji Kosovske policije kojoj je prijavio srpske mališane da su ispisivali „Z“ simbol ruske vojne akcije u Ukrajini.

„Ovde smo pisali Crvena Zvezda, skraćenicu „CZV“. Prolazio je jedan auto i stao je, čovek nas je pitao – „Šta pišete to?“ , psovao nas je i rekao da će da zove policiju. Došla je policija, pitali su „Ko je pisao ovo nek stane na put“, kaže za RTV Kim jedan od dečaka i dodaje da se veoma uplašio.

Njegova majka B. S. kaže za RTV Kim da „ovde deca nemaju slobodu“.

„Moje dete se bavi sporotom, njegov omiljeni klub je Crvena Zvezda, to je napisano na ovom igralištu gde se oni igraju. Ovo je diskriminacija. Nemaju deca pravo na govor, na izražavanje, igru.  Moje dete je došlo uplakano kući i uplašeno. Policija je bila, a jedan od policajaca je rekao – „Eto deca su priznala su kriva“, kazala je  B. S.

Kako su nam ispričali okupljeni meštani Skulaneva, S. Ž., inače dedi jednog od dečaka policajci su uručili kaznu pošto je „povisio ton i pitao kako se zove Albanac koji je prijavio decu“.

„Jedan čovek je reagovao malo burnije, policija je njega kaznila na licu mesta. Ja sam se javila da prijavim čoveka (Albanca) koji je ovo uradio. On je uznemirio decu i sve nas. Jedan od policijaca je rekao da nema potrebe da se to prijavljuje, da to nije ništa. Deca su mnogo uznemirena, plaše ove situacije i njihovog ponašanja“, rekla je G. M. za RTV Kim.

L. T.,  iz Skulaneva kritikovala je rad policije.

„Šta ima veze šta su deca pisala na putu. To su samo deca koja treba da žive svoje detinjstvo. Ja sam Albanka i živim ovde, niko me nikada nije dirao. A ovde dolazi ko hoće, prave se frajeri, parkiraju tu na putu. Deca mogu da pišu i Zvezda, Partizan za koga hoće. Nema potrebe da zbog toga dolazi policija. Ljudima pišu „UĆK“ na kućama i svašta drugo pa Policija ne reaguje, ljudima polome prozore od kuća, upadnu u prodavnicu i ne reaguju a za ovo što piše Crvena  Zvezda oni dolaze “, kaže L.T.

Skulanevo je mešovito selo kod Lipljana u kojem živi četrdesetak porodica.Izvor-foto:KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply