Kultura

LESKOVAC: Koncertom Amire Medunjanin završen 10. ‘’Strings’’

Maestralnim koncertom Amire Medunjanin u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Leskovcu, završen je jubilarni, 10. Međunarodni festival i letnja akademija muzike „Strings“, koji je trajao u periodu od 31. jula do 6. avgusta. Pravo iznenađenje večeri usledilo je kada je naša sugrađanka, Ana Stojiljković, nastupila zajedno sa poznatom interpretatorkom sevdalinki. Dvočasovni nastup u Narodnom pozorištu nije bio dovoljan za leskovačku publiku, koja je više puta na bis tražila od Amire Medunjanin da izvede još koju numeru. Životni put ove bosansko-hercegovačke umetnice, obeležile su sevdalinke, koje je slušala od malena. Zahvaljujući tome, ona danas važi za jednu od najmoćnijih interpretatorki ove vrste muzike. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji, uticala je na to da stvori jedinstven stil, kao i da se sa lakoćom poigrava, mešajući tradicionalno i moderno. S obzirom na to da je ovo bio Amirin prvi dolazak u leskovački kraj, iz kojeg potiče Toma Zdravković, neizostavno je bilo uvrstiti i njegove pesme u svoj repertoar. Amira je ovog slavnog pevača ocenila kao vanvremenskog.

Pravo iznenađenje večeri usledilo je kada je Amira Medunjanin pozvala Leskovčanku Anu Stojiljković da joj se pridruži na pozornici.

 Ana Stojiljković je profesorka Medicinske škole u Leskovcu, ali ljubav prema tradicionalnoj muzici, prati je kroz ceo život. U razgovoru nakon koncerta, Ana je istakla da je ovo bila jedinstvena prilika, kojoj se nikako nije nadala, i zbog koje je osetila veliku odgovornost.

Valja, medjutim naglasiti da je muzička scena Leskovca i juga Srbije i ovog leta obogaćena brojnim nastupima, koji su održani u okviru 10. Međunarodnog festivala i letnje akademije muzike „Strings“, u periodu od 31. jula do 6. avgusta. Valerij Sokolov, Damjan Saramandić, Jovica Ivanović, Duo nerses, Amira Medunjanin i mnogi drugi, u ovim avgustovskim danima, predstavili su svoje izvođenje leskovačkoj publici.

Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je kvalitet „Strings-a“ i zajedno sa lokalnom samoupravom grada Leskovca, koja je uz festival od samog osnivanja, postalo je sufinansijer ove manifestacije, apostrofirajući je kao najznačajniji muzički događaj u ovom delu Srbije.

Categories: Kultura

Leave a Reply