Ekonomija

Na ‘’Vinskom balu’’ u Vlaostincu Milica Zdravković, mis bala – najbolje vino prave Vlasotinčani

Proglašenjem najboljih vinara, najlepših devojaka i pesama o vinu, završen je 36. Vinski bal u Vlasotincu. I pored toga što nema onoliko vinograda kao nekada, u vlasotinačkom kraju se ponovo može popiti dobro domaće vino – poruka je organizatora. Za ‘’Boginju vina’’ odnosno mis Vinskog bala i najlepšu devojku izabrana Vlasotinčanka Milica Zdravković, a prve dve pratilje su Leskovčanke Jovana Mitić i Lidija Cvetković. Najviše nagrađenih vinara na takmičenju proizvodjača vina je upravo iz Vlasotinca. Žiri za izbor najboljeg proizvodjača vina je ocenio da najbolje tradicionalno crveno vino pravi Jovan Pečenković, zatim Zoran Popović, pa Novica Petrović. Sva trojica su iz Vlasotinca. 

Inače, u četiri kategorije 12 proizvođača dobilo je nagrade za svoja vina i vinsku burad. Vlasotinčanin Nenad Mitić nagrađen je za najbolje vrhunsko belo vino, dok su drugo i treće mesto u toj kategoriji pripali dvojici vinara iz Gložana – Bratislavu Ristiću i Draganu Pešiću.

U konkurenciji tradicionalnih belih vina pobedio je, prema oceni žirija, Dejan Novičić iz Gornje Lomnice, jedan od novih vinara na takmičenju. Pešić i Ristić iz Gložana su, takođe, zauzeli drugo i treće mesto.

Kada je reč o vrhunskom crvenom vinu, prva nagrada nije dodeljena, dok je drugo mesto pripalo Vlasotinčaninu Novici Đokiću, a treće Novici Petroviću, takođe iz Vlasotinca. U svom obraćanju predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović je ocenio da posle decenija stagniranja u Vlasotincu ponovo može da se popije kvalitetno domaće vino. Najlepše pesme o vinu i grožđu napisali su Ljiljana Tamburić iz Kruševca, kao i Srba Takić i Petar Takić iz Vlasotinca. Foto: Opština Vlasotince

Categories: Ekonomija

Leave a Reply