Hronika

FOTO DANA – Domet provokatora s Cetinja – ograda manastirske porte; građani apeluju da se zaštiti Manastir

Jutros su na ogradi Cetinjskog manastira nepoznata lica ponovo istakla više državnih zastava, s očiglednom namjerom provokacije i izazivanja verske netrpeljivosti, ugrožavajući javni red i mir.

Iako bi se očekivalo od građana koji konstantnim, obnarodovanim ili zatajenim provokacijama sveštenstva kojima proklamuju vlasništvo nad Cetinjskim manastirom i u njemu pohranjenim svetinjama, da prisustvuju službama kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog na koje ih u kontinuitetu pozivaju crkveni oci, čini se da je njihov krajnji cilj i domet – manastirska ograda.

Podsetimo, službenici Uprave policije na Cetinju su juče, postupajući po prijavi da je ispred Cetinjskog manastira došlo nepoznato lice i pretilo sveštenim licima nakon čega je postavilo državnu zastavu na ogradu manastira koju je jedna monahinja skinula i „bacila na tlo“, preduzeli sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti na utvrđivanju svih okolnosti događaja.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, službenici Odjeljenja bezbednosti Cetinje su prikupili obavještenja od više osoba na okolnosti navedenog događaja, kao i od lica koje je državnu zastavu postavilo na ogradu Cetinjskog manastira.

O događaju je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji je naložio da se protiv S. S. podnese krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično djelo povreda ugleda Crne Gore.

Građani apeluju: Zaštitite Manastir, ili ćemo ga mi zaštiti

Nakon niza neuspešnih „poduhvata“, preko paljenja guma na Belvederu, „gandijevskih“ malobrojnih okupljanja širom gradova Crne Gore, na red je došla i nova „patriotska“ zamisao.

Tako su juče celi dan, postavljali zastave Crne Gore na ogradu Cetinjskog manastira. Još jednom igrajući se sa simbolima države „koje toliko brane“. Još jedno „kačenje kao na štrik“, valjda uzvisuje njihova osećanja.

U toku noći, su „dopunili“ dnevni eksperiment. Neko im je valjda rekao, da to tako treba.

Opisani događaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a potkraj dana na društvenim mrežama pojavio se snimak koji jasno dokazuje da monahinja nije bacila državnu zastavu već ju je skinula sa ograde, složila i odložila nedaleko.

Građani na društvenim mrežama apeluju na nadležne da zaštite Manastir, ili će ga, kako kažu, oni sami znati zaštiti.

 Ogroman broj ljudi juče se oglasio na mrežama ovim povodom, pri čemu i jedan od advokata Pravne službe MCP Dalibor Kavarić, čije reči citiramo:

„Što je najgore, očigledno ni policija ni tužilac nisu pogledali snimak nego su podlegli pritisku nekoliko ostrašćenih i frustriranih gubitnika i ekspresno priveli i procesuirali monahinju (ženu u sedamdesetim godinama) pri čemu iz državnog tužilaštva nikada nisu postupili po desetinama krivičnih prijava za izazivanje verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, na desetine monstruoznih i mrziteljskih tekstova portala „Aktuelno“ i drugih medija, izrečenih na račun Mitropolita Amfilohija, Joanikija, crkve,sveštenstva.. Koje su podnesene protiv više lica koja to mesecima i godinama čine… Nego, na Cetinju, u kome sud oslobađa Veljovića na osnovu jasnog snimka, sigurno treba osuditi jednu monahinju, na osnovu snimka na kome ne postoji ono za šta se ona optužuje i za šta je prijavljena i privedena u roku od nekoliko minuta…“

ETOS

Categories: Hronika

Leave a Reply