Kultura

Podsećanje na vreme velikih letnjih hitova

Počeo je Perez Prado sa svojim“ tipi tipi tvistom“ i “Mambom 5“ pre ravno 70 godina kao letnjim hitom, a potom hitom leta. Kasnije je je sve istorija muzike, zabave, hitova…Ketchup Song“, „Makarena“ i još mnoge druge, koje spadaju među najveće letnje hitove svih vremena. Svakog leta ostane jedna barem pesma koja još uvek podseća na vrući ritam, tople sunčeve zrake i duge letne noći. Za mnoge od tih pesama nismo se ni trudili prevoditi ih, sa bilo kog jezika, važan je bio vrući ritam, i lagani refren koji je na prvu, ulazio u uvo, i tu ostao decenijema. Osvrnućemo se ovde na nekada najveće letnje hitove, koje su ostale u uvu, zagarantovano. “In the summertime when the weather is high…”, su stihovi najprodavanijeg letjeg hita svih vremena. 1970. britanski bend Mungo Jerry je nedeljama dominirao na svetskim top listama sa „In the Summertime“. Pesma je obrađivana više puta, zadnji put 2010. godine, od strane originalnog tumača Mungo Jerryja, zajedno s Bluestoneom i MC Skibadeejem.

Sedamdesete godine su bile decenije švedske grupe ABBA. Mnoge pesme – na primer „Dancing Queen“ – postali su pravi letnji klasici, koji se i danas čuju često. Njihova pesma “Honey, honey”, postala je jetnji hit 1974. svojom laganom i opuštenom melodijom i dalje je jedan od najpopularnijih pop hitova svih vremena. Filmska adaptacija mjuzikla ABBA “Mamma Mia” dala mu je novi zamah.

Pesma Johna Travolte i Olivie Newton-John iz muzičkog filma “Grease”,”You’re the One That I Want”,  “Ti si ta koju želim” bila je svetski hit u leto 1978. godine i bila je broj jedan na top listama u mnogo zemalja. U Nemačkoj se tu zadržala punih 35 sedmica. Pesma nije samo jedan od najuspešnijih letnjih hitova, već i jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, sa preko 15 miliona prodatih ploča, prema “telegraph.co.uk”.

“Sunshine Reggae” danskog dueta Laid Back prvobitno se pojavio 1982. godine, godinu dana kasnije razvio se u letnji hit 1983. godine, nakon dugog zagrejavanja. Iste godine, premijerno je prikazan film nazvan „Sunshine Reggae in Ibiza“ Franza Marischke, koji je još više doprineo popularnosti pesme.

Usput, kriteriji GfK Entertainment-a, koji odabire „letnji hit godine“, glase: „Upečatljiva melodija pogodna je za ples, širi praznično raspoloženje, bila je prva na lestvici ako je moguće, nije bila poznata nijednim većim događajima, ide se po klubovima i svirao i dolazi od umetnika koji prethodnih godina nije imao značajniji uspeh u charteru. Pored toga, na portalima za streaming muzike i na društvenim mrežama postoje visoki hitovi “.

“Što osećam, nikad nisam bilo tako lako, kada sanjam …”: izvorno reklamna pesma za Bacardi Rum, pjesma Kate Yanai “Summer Dreaming (Bacardi Feeling)” postala je toliko popularna, posebno u Evropi, da ga je pevačica ponovo snimila. Pesma je 1991. bila letnji hit godine i nekoliko sedmica bila broj jedan u Nemačkoj i Austriji.

Kad plešem, zovu me Macarena “: Teško da postoji neko ko ne može taj ples. Nije ni čudo: od izlaska 1993. godine nije bilo letnje zabave na kojoj se ovaj hit ne može čuti barem jednom uveče “Macarena” iz Los del Ria proslavila je svoj najveći uspeh 1996. godine i sledeće godine, a pesma je mnogo puta prekrivena, ponovo objavljena i prevedena na različite jezike.

Sunčani, plažni i španski ritmovi: ovi sastojci čine pesmu Paradiso “Bailando”. 1998. holandska Loona kreirala je letnju himnu godine sa svojom cover verzijom i osigurala puno dobrog raspoloženja i zamahujući bokovima.

Ova pjesma također privlači ljude na plesni podijum na svakoj zabavi: izvorno je pesma “Mambo br. 5” objavljena kao instrumentalno delo Pérez Prado 1949. godine – nemački latino pop pjevač Lou Bega sastavio ju je letnjom himnom 1999. godine. U smislu globalne prodaje, pjjesma je najuspješnija njjemačka pop muzička produkcija.

Španska grupa za devojke Las Ketchup privela je letnji hit godine 2002. svojom pesmom “Pesma kečapa (Aserejé)”. Iako su tekstovi bez sadržaja – reč je o fonetskoj izvedbi rap pjesme „Rapper’s Delight“ Sugarhill Gang – mnogi i danas mogu pevati. Hit je u mnogim zemljama dostigao broj jedan – u Nemačkoj je na lestvicama bio zastupljen 32 sedmice. Ukupno, u Francuskoj je dodijeljeno 35 nagrada od platine i dijamanata.

Rumunsko-moldavska dečja grupa O-Zona dominirala je na hit parada u leto 2004. godine sa njihovim hitom “Dragostea Din Tei” na Eurodanceu. U Nemačkoj je pesma zauzela prvo mesto na singl lestvici tokom 14 sedmica i bila je najuspješniji singl godine. Iako je tekst pesme u celosti na rumunskom, verovatno svi još uviek mogu pevati danas kada se svira redak “Nu ma, nu ma iei”.

Categories: Kultura

Leave a Reply