Društvo

NEZABORAVNIK: Aleksinac dobio mural stradalim rudarima u rudniku „Soko”

Na uglu Deligradske i ulice Momčila Popovića u širem centru Aleksinca, osvanuo je mural posvećen rudarima Rudnika mrkog uglja „Soko” kod Sokobanje, koji su poginuli u nesreći prvog aprila ove godine

Na muralu su oslikani likovi osmorice rudara, koji su pred zoru tog prvog aprilskog dana izgubili živote kada se posle naglog prodora metana u radni prostor, gde su sa ostalim kolegama bili u trećoj smeni, obrušio zid rudarske jame – Nenada Trivunca, Darka Zlatkovića, Radovana Grujića, Branka Čokorila, Bojana Stajića, Bratislava Živkovića, Petra Petrovića i Branislava Zlatanovića.

Mural koji će od zaborava čuvati stradale hrabre kopače uglja, delo je aleksinačkog umetnika Dejana Markovića i njegovog brata Saše, koji su uz podršku Humantarne organizacije „28.jun” ovekovečili sugrađane-rudare u njihovom rodnom Aleksincu.

Kako se saznaje, istraga o ovoj teškoj nesreći u Rudniku mrkog uglja „Soko” kod Sokobanje u kojoj je pored osmorice poginulih rudara bilo i više od 20 povređenih radnika ovog ugljenokopa i dalje traje. Pre izvesnog vremena u Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu rečeno je da su završeni izveštaji Ministarstva rudarstva i energetike, odnosno Sektora za inspekcijski nadzor, Geološke i rudarske inspekcije i Republičkog rudarskog inspektorata, koji će, kako se očekuje, umnogome rasvetliti nesreću i, kako se očekuje utvrditi čija je krivica za tragediju. Ovi izveštaji, prema informacijama koje smo juče dobili, biće saopšteni tek po završetku istražnog postupka koji je u toku.

Categories: Društvo

Leave a Reply