Društvo

I TO SE DOGADJA : Komšije pronašle tajne dokumente samita G7 koje je supruga kancelara Scholza bacila u smeće

Tajna dokumenta samita G7, koje je bacila Britta Ernst, supruga nemačkog kancelara Olafa Scholza, pronašli su u smeću susedi bračnog para Scholz.

Britta Ernst, ministarka obrazovanja pokrajine Brandenburg, bacila je neke nacrte i papire svoga supruga i nemačkog kancelara Scholza, objavio je “Der Spiegel”.

Među bačenim papirima su i dokumenti klasifikovani kao “samo za privatnu-službenu upotrebu”, a koji se odnose na karakteristike čelnika zemalja G7 i njihovih supružnika. Dokumente koje je Ernst bacila u smeće pronašle su njihove komšije. 

Budući da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova ove dokumente klasifikovalo kao “za privatnu-samo službenu upotrebu”, Ernst ih nije imala pravo baciti bez propisnog uništenja.

U Nemačkoj, gde povjerljivi dokumenti podležu strogim pravilima, dokumenti s pečatom “za službenu upotrebu” moraju se uništiti kako bi njihov sadržaj bio nevidljiv i nepovratan.

Čelnici zemalja G7, koje čine SAD, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Italija i Japan, okupili su se u okviru G7 samita čiji je domaćin bila Nemačka 26. i 28. juna u palati Elmau u Bavarskoj. Izvor-foto;Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply