Društvo

NAŠ UGAO: Evo zbog čega se na fotografijama za pasoš ne smete smejati

Jeste li se ikada zapitali zašto na slici za pasoš uvek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmeh od uva do uva? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je pre nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica “Mi smo Francuzi, ne smejemo se”. Posledica je to bila odluke koju je doneo jedan sudija, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične karte i pasoš ne smete smejati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku setili i Britanaca, kojima su se smejali kad su doneli istu odluku pre više od 10 godina.

Ali čemu takva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušteno osmehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog bezbednosnih razloga.

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa”.

Tako naprimer nošenje sunčanih naočara ili široki osmeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice.

Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašem pasošu.Izvor-foto: Agencije i portali, BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply