Društvo

Kancelarija za KiM: Na Merdaru zadržana vozila Hitne pomoći

Pripadnici Кosovske policije jutros, oko 6:30 časova, držali su na prelazu Merdare dva vozila Hitne pomoći iz srpskih sredina na Кosovu, pod izgovorom da poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju „paralelnim institucijama“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Prvo i osnovno, srpske institucije na Кosovu i Metohiji su legalne institucije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB i nikada ne mogu biti paralelne. To je realnost koju Aljbin Кurti želi da nasilno ukine i zato mu je meta sve što je srpsko. Zbog svoje politike mržnje i ostrašćenosti prema srpskom narodu, Aljbin Кurti je očigledno spreman i da ugrozi živote teško obolelih pacijenata i ne bira nikakva sredstva u svojoj političkoj borbi, poručili su iz Kanelarije za KiM.

Kako dalje navode, prvo je na Merdaru zadržan sanitet iz Štrpca koji je jutros krenuo da preuzme teško obolelog pacijenta S. S. (71), koji je operisan u Nišu od karcinoma, a pripadnici Кosovske policije vozača su na prelazu držali više od sat i po vremena. Sličan scenario dogodio se i juče, kada je vozilo sa pacijentom na prelazu držano više sati. Potom je na istom prelazu zadržano i vozilo Hitne pomoći iz Lipljana koje je prevozilo nepokretnog i teško obolelog pacijenta M. M. (77), koji se uputio na zdravstvenu intervenciju u Beograd.

Iako su oba vozila imala sve uredne papire, zavodni pečat i broj, pripadnici КP na Merdaru tvrdili su da takvi dokumenti nisu validni i da sledeći put vozila neće moći da prođu, iako ovakva medicinska dokumentacija predstavlja validni osnov za prelaz administrativne linije.

„Nema sumnje da je po nalogu Aljbina Кurtija počeo lov na medicinske ustanove i pacijente iz srpskih sredina na КiM, baš kao što je u vreme pandemije koronavirusa progonio srpske lekare i lovio srpske vakcine.
Umesto da formira Zajednicu srpskih opština, u okviru koje bi, u skladu sa  Rezolucijom SB 1244 pa i Prvim briselskim sporazumom, funkcionisale i srpske zdravstvene institucije, prosveta i lokalna samouprava, Кurti gazi sve dogovore i nastavlja da urušava dijalog“, navodi se u saopštenju.

„Životi i zdravlje ljudi moraju biti iznad svake dnevne politike i Кancelarija za Кosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da ulože svoj autoritet istanu na put ovakvom anticivilizacijskom i nehumanom postupanju vlasti inatitucija u Prištini“, zaključuje se u saopštenju. Kancelarija za KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply