Društvo

MUP: Apel pešacima na oprez i poštovanje saobraćajnih propisa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel svim pešacima da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju i svoje i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

U prethodna dva dana, u saobraćajnim nezgodama poginulo je troje pešaka, pri čemu su se dve, od pomenute tri nezgode, dogodile prilikom prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza.

U utorak, 19. jula, oko 8 časova, u Ulici radničkog bataljona u Užicu, poginula je žena starosti 79 godina, dok su u sredu, oko 21 čas, u Ulici kraljevačkog bataljona u Kragujevcu, u razmaku od svega 20 minuta, poginuli žena starosti 67 godina i muškarac starosti 58 godina.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način.

S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Srbiji, imajući u vidu da približno četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo oni. Od početka godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca.

Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza.

Međutim, istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju na to da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovode u opasnost.

Categories: Društvo

Leave a Reply