Društvo

Predstavljen strip „Jasenovac tamna strana mraka“

U stripu je Borjanović obuhvatio period od Kozaračke ofanzive do proboja logora Jasenovac, u kojem je jednu od ključnih uloga imao glavni lik stripa Mile Ristić iz gradiškog sela Miljevići.

Predstavljanju stripa prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski Jovan koji je istakao da su mnogi zaboravili da su Srbi žrtve, ali i pobednici Drugog svetskog rata, te da je na njima da pišu o svom stradanju i pobedama.

Nažalost, tek nam predstoji ozbiljno i odgovorno pisanje istorije, zasnovano na činjenicama – naglasio je vladika Jovan. On je dodao da je strip sredstvo da se predstave istorijske činjenice, zbog čega je i ovaj Borjanovićev strip veoma važan i značajan.

Autor je ispričao da je na stripu radio oko dve godine, a želja mu je bila da kroz crno-bele crteže i istorijske činjenice oživi sećanje na golgotu srpskog naroda, ne ublažavajući stravične zločine koje su počinile ustaše, posebno u logoru Jasenovac.

– Želja je bila da se istina prikaže i na ovaj način svima koji bi sada da nam pišu istoriju, a prekrajali su je i ranije – rekao je Borganović, dodajući da je i on potomak ustaških žrtava.

Izdavač stripa je Zavičajni muzej Gradiška, a suizdavač gradska Boračka organizacija.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić rekao je da je ovaj strip novi prikaz istorijskih zbivanja, te da je jednako važan kao i dokumentarni i igrani filmovi koji se u poslednje vreme bave tematikom stradanja Srba na ovim prostorima.

Predsednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da su prepoznali potrebu da strip o stradanju Srba u Jasenovcu bude u rukama čitalaca, zbog čeka su ga i finansijski podržali.

Strip „Jesenovc tamna strana mraka“ je Borajanovićevo dvadeseto objavljeno delo raznih tematika. Objavio je nekoliko stripova, od kojih je do sada najznačajnija „Istorija Srba u stripu“.

Bavi se sportskim novinarstvom, zbog čega je i većina njegovih knjiga u vezi sa istorijom sporta, posebno fudbala na području Gradiške. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply