Društvo

Visoki Dečani ostaju na listi najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi

Zbog složenih bezbjednosnih izazova, predstavnici Evropa nostre došli su do zaključka da bi manastir i dalje trebalo da neprekidno čuvaju vojnici KFOR-a, što je potvrdio i komandant tih snaga

Manastir Visoki Dečani ostaje na listi sedam najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi, saopštila je organizacija Evropa nostra nakon što su njeni predstavnici posetili Kosovo i Metohiju prošle nedelje.

Srpski pravoslavni manastir iz 14. vijeka uvršten je na listu sedam najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi 2021. godine, a prilikom posjete Kosovu i Metohiji predstavnici Evropa nostre utvrdili su da ni godinu dana nakon objavljivanja ove liste, nisu riješeni glavni problemi zbog kojih su Visoki Dečani ugroženi u značajnoj mjeri.

Prvo, još nije usaglašeno konačno rešenje u vezi sa posledicama koje mogu izazvati planovi o povećanju saobraćaja unutar i oko specijalne zaštitne zone manastira, kao ni projekat na obali rijeke Bistrice, koji bi mogao da negativno utiče na prirodno okruženje manastira.

Drugo, sudska odluka privremenih prištinskih institucija iz 2016. godine kojom je manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta još nije sprovedena kroz zakonitu registraciju manastirskog zemljišta, što narušava vladavinu prava i pravnu sigurnost ovog živog manastira, navodi Evropa nostra.

Treće, zbog složenih bezbjednosnih izazova, predstavnici Evropa nostre došli su do zaključka da bi manastir i dalje trebalo da neprekidno čuvaju vojnici KFOR-a, što je potvrdio i komandant tih snaga.

– Naša godišnja Lista sedam najugroženijih objekata kulturne baštine ima za cilj da djeluje kao pozitivan katalizator promena tako što će izgraditi mostove između različitih zainteresovanih strana i mobilisati njihovu zajedničku akciju za obezbjeđivanje održive budućnosti za svaku od odabranih lokacija. Uvjereni smo da ćemo na kraju moći da odigramo tako pozitivnu ulogu civilnog društva i u slučaju srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani uz vitalni doprinos svih relevantnih lokalnih i evropskih vlasti-  izjavio je Gi Klos, izvršni potpredsjednik Evropa nostre, koji je bio šef delegacije tokom posjete Kosovu i Metohiji. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply