Društvo

PRAVOSLAVLJE: Na Cetinju održan Petrovdanski sabor

Na Cetinju je danas održan tradicionalni Petrovdanski sabor, koji je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Svečanost je upotpunilo i pojanje hora Svete mati Angeline iz Nikšića pod vođstvom Ane Bojić, a prisustvoali su joj i brojni vernici.

Pre Svete liturgijemitropolit je u čin ipođakona proizveo Vedrana Grmušu.

Nakon čitanja Jevanđelja, čestitajući jednu od slava Cetinjskog manastira mitropolitu Joanikiju, igumanu i bratstvu ove svete porodicei svima koji se poklanjaju i vole ovu svetinju, Vladika Kirilo je kazao da su prvovrhovni apostoli Petar i Pavle pre svega veliki podvižnici pokajanja, preumljenja u Bogu.

Episkop Kirilo je zaključio besedu rečima da pored toga što je naša vera lična i što svako ima različite darove, ona je saborna vera, vera Crkve, što znači da sva crkvena pitanja treba rešavati saborno, kako nas uče Sveti apostoli.

„Neka nas molitvama Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, Gospod privede pokajanju, obnovi, i sabere,složi i umnoži. Amin, Bože daj. Živjeli, srećan praznik!“, poručio je episkop Kirilo.

Potom je iz Cetinjskog manastira krenula praznična litija do temelja starog Cetinjskog manastira i obnovljenog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a na temeljima hrama Svetih apostola Petra i Pavla na Ćipuru blagosiljan je slavski kolač i koljivo.

Na kraju se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Izeđu ostalog, on je rekao:

„I ovde u Crnoj Gori imamo takve svedoke vere: SvetogVasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, Prepodobnog Stefana Piperskog, Prepodobnog Simeona Dajbabskog Podgoričkog, koji je rođeni Cetinjanin, pun blagodati Svetoga Duha, jer se ispunio Božjom milošću, istinom i ljubavlju zato što je svoj život posvetio službi Gospodu i bio veliki podvižnik i asketa. On je ponos grada Cetinja”, rekao je mitropolit. Sputniknews,foto:MCP

Categories: Društvo

Leave a Reply