Društvo

Nedeljko Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem

„Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija“, rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije i rukometas RK Partizan Nedeljko Jovanović.

„Hvala velikom broju ljudi koji sa svih strana dolaze iz svih naših srpskih zemalja ovde da bi smo proslavili i ovekovečili ovaj današnji dan koji je toliko bitan za sav srpski rod. Na neki način, svi smo mi pod tim nekim zavetom borbe, istrajnosti, ostvarivanja tih ciljeva, pobeda i pružanja maksimuma od sebe. Pre svega, da bi prvo lično mi, kao sportisti, bili zadovoljni, a samim tim i naše porodice, kako bi osvetlali naše poreklo. Naravno, posle toga i sav srpski rod“, rekao je Jovanović.

On se prisetio trečeg mesta i bronzane medalje sa Svetskog prvenstva 1999. godine.

„Sećam se bitnih trenutaka, pogotovo 1999. godine kada se ovde dešavalo šta se dešavalo, imali smo Svetsko prvenstvo u Egiptu, osvojili smo treće mesto, malo nam je falilo da uđemo u finale, da odigramo to finale sa Rusijom. Međutim, sigurno da su te utakmice koje smo u tom bitnom trenutku odigrali na tako kvalitetan način mnogo značile našem narodu. To je taj neki naš zavet i naša obaveza, što muškaraca, što žena, dečaka i devojčica, da kroz vaspitanje i kroz odnos prema porodici, pre svega, a samim tim i prema našoj veri i crkvi, damo maksimum da ostanemo i istrajemo na tom putu“, kazao je on za RTV Kim.

Jovanovića su uspomene i dovele na Kosovo.

„Šta bi moglo da vuče Srbe na Kosovo nego, jednostavno, ta tradicija uspomena na junake koji su se izborili svojom smrću da bi smo mi danas bili ovde, bili živi i mogli da se borimo za naš srpski narod“, zaključio je on.

Na međunarodnim takmičenjima, Jovanović je predstavljao SR Jugoslaviju na osam velikih turnira, osvojivši dve bronzane medalje na svetskim prvenstvima (1999. i 2001.) i jednu bronzu na evropskim prvenstvima (1996). Takođe je učestvovao na Letnjim olimpijskim igrama 2000. godine.

Categories: Društvo

Leave a Reply