Društvo

FOTO DANA: Vidovdanska priznanja majkama

Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni „Majka devet Jugovića“.

„Zna naš narod šta je najveće blago, rađaju se deca. Zato svake godine posle svete liturgije, sa blagoslovom njegove svetosti, Eparhija raško prizrenska uz svesrdnu podršku i pomoć Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije odlikuje sve majke srpske koje žive na Kosovu i Metohiji, a koje su rodile četvoro, petoro i više dece ordenom ’Majke Jugovića’ uz novčanu podršku koju je obezbedila Kancelarija za KiM“, rekao je episkop raško prizrenski Teodosije. 

„Molimo se Bogu da im (majkama) da snage, ljubavi i strpljenja da odgajaju svoju decu u duhu ljubavi Hristove. Sigurno nema većeg i težeg podviga od podviga vaspitavanja dece i obrazovanja njih u Hristu, ali u isto vreme, nema ni ništa blagoslovenije. To znači da tamo gde postoji trud i napor Gospod višestruko blagosilja, uzvraća i nagrađuje nagradom koja je sigurno neuporedivo veća od svake naše ljudske skromne podrške“, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Ove godine, dodeljena su 34 srebrna ordena, kao i osam zlatnih.

Sanja Šarić iz Orahovca, majka petoro dece, nagrađena je zlatnim odrenom. Njeno najstarije dete ima deset godina, a najmlađe godinu dana.

„Bogu hvala na ovome daru i na ovome što nam je sam patrijarh uručio. Baš sam uzbuđena, hvala i svim dobrim ljudima koji misle na nas. Sa svakim detetom je sve lepše i lakše, veća radost, ali i obaveze. Ja bi svakoj majci rekla da rađa“, kazala je Šarićeva.

Tatjana Stojanović iz Kosovske Mitrovice, došla je sa svoje petoro dece da ovu nagradu primi po drugi put.

„Stvarno je velika satisfakcija kad ovako budete nagrađeni. Mislim, nagrađeni ste osmehom dece, njihovim napretkom, rastom, ali kada dobijete ovako nešto, osetite da dajete doprinos državi, narodu na duže staze. Moje najstarije dete ima 13 godina, a najmalđe godinu dana, sada su deca porasla pa mi pomažu. Nekad je teže, nekad lakše, ali svuda je tako. Kada smo zajedno, tada nam je lepo, kada su praznici, kada idemo na letovanje, lep nam je svaki dan“, navela je Stojanovićeva.

Ordenje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a dodelili su ih patrijarh Porfirije i vladika Teodosije uz prisustvo Petra Petkovića. foto: kim

Categories: Društvo

Leave a Reply