Ekonomija

LESKOVAC: Pred zimu više cene grejanja i komunalija

Gradsko veće je na današnjoj sednici usvojilo predlog izmena i dopuna plana javnih nabavki za ovu godinu, kao i izmene programa poslovanja JKP Toplana usled enormnih cena energenata. Po svemu sudeći doći će do povećanja  cena  centralnog grejanja, ali i usluga javnih preduzeća Vodovod, Grdelica, kompanije PWW.

Kako je kazao šef odeljenja za javne nabavke Zoran Novaković izmene se odnose na izgradnju kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta, ali i radove na zavšetku centralnog gradskog trga, izgradnju pilona i osvetljenje.

Gradsko veće je dalo saglasnost na predlog izmena i dopuna plana i programa investicija  i komunalnih održavanja za potrebe grada sa finansijskim planom koji se oslanja na javne nabavke, gradski budžet i namenske transfere.

Kada je reč o datoj saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja leskovačke Toplane, direktor ovog javno-komunalnog preduzeća Miloš Ilić je kazao da su neophodne zbog administrativnog odobrenja za kombinovanje energenata tokom grejne sezone jer im cene konstantno rastu, a i pitanje je kojih će biti u dovoljnoj količini.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je kazao da samo oko 15 odsto stanovništva  koristi usluge centralnog grejanja uz sve benefite komfora koje ono pruža, tako da je s obzirom na svetsku krizu sa energentima i enormno povećanje njihovih cena,  potrebno razmotriti povećanje  cene grejanja, ali i drugih komunalnih usluga.

Većnici su se saglasili sa izmenama pravilnika o radu Javnog preduzeća za stambene usluge Dom, usled nepostojanja kolektivnog ugovora koji reguliše i plate između ostalog, tako da neće doći do prekoračenja novčane mase, na šta je gradonačelnik upozorio direktora Dragana Stojiljkovića da vodi računa o zakonskoj regulativi i koeficijentima.

Većnici su se saglasili sa predlogom rešenja o razrešenju i imenovanju  stučnog tima skupštine grad za sprovođenje postupka realizacije projekta javno-privatnog partnerstva  sa elementima koncesije  za poveravanje  obavljanja komunalne delatnosti linijskog prevoza putnika  u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Usvojen je i set odluka vezanih za otuđenje građevinskog zemljišta javne svojine neposrednom pogodbom, kao i o zakupu od strane grada nepokretnosti u Bunuškom Čifluku za potrebe kancelarije mesne zajednice za šta će mesečni zakup sa komunalijama iznositi 14 hiljada dinara.

Današnje odluke gradskog veća naći će se pred odbornicima na skupštinskom zasedanju čije je održavanje zakazano za ponedeljak 27.jun.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply