Kultura

LESKOVAC: Balkanska smotra mladih strip autora od 21. do 27. juna

Balkanska smotra mladih strip autora ove godine puni 25 godina postojanja, što je čini najstarijim strip festivalom na čitavom Balkanu,  a održaće se od 21.do 27.juna, prvi put od početka svog postojanja u organizaciji Škole stripa koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru.

Predstojeća  Balkanska smotra mladih strip autora koja ove godine beleži ćetvr veka uspešnog postojanja i iz godine u godinu ruši sopstvene rekorde po masovnosti  jubilej dočekuje sa  3046 učesnika iz 82 zemlje sveta.

Britanac Pol Gravet, autor knjige “1001 strip koji morate pročitati pre nego što umrete” kao  vodeći poznavalac stripa na svetu tim povodom je izjavio da ne  postoji toliko impresivna i globalana strip manifestacija poput Balkanske smotre mladih strip autora jer na  ovom festivalu ima radova iz 82 zemlje, to je gotovo polovina država koje uopšte postoje u svetu.

Balkanska smotra mladih strip autora kao najstariji  strip festival na čitavom Balkanu, od blizu pedeset manifestacija posvećenih stripu koje danas postoje na prostoru Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije prvi put u svojoj istoriji traje ne tri, već sedam dana – od 21. do 27. juna.

Takođe, ovu priliku naročitom će učiniti još i stripovsko pobratimljenje između Leskovca i Brašova u Rumuniji 24. juna, kada će izložba Balkanske smotre i zvanično biti otvorena. Tom prilikom će Protokol o saradnji potpisati predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i direktor Regionalnog muzeja u Brašovu Nikolae Pepene. Leskovac je jedinstven u Istočnoj Evropi po tome što se po stripu pobratimio sa već dva balkanska grada, Sofijom iz Bugarske i Herceg Novim iz Crne Gore, pa će Brašov, koji je faktički centar stripa u Rumuniji, biti treći grad u regionu s kojim će biti uspostavljena bliža saradnja.

Categories: Kultura

Leave a Reply