Ekonomija

Ugalj iz Republike Srpske stigao u Elektro-privredu Srbije

 Prva kompozicija uglja, koji je Elektro-privreda Srbije naručila u Republici Srpskoj, otpremljena je iz Prijedora u Srbiju, saopštile su Željeznice Republike Srpske.

Radi se o delu ugovorene porudžbine od 800 tona, koliko Srbiji tokom godinu dana treba da se isporuči na dnevnom nivou, dok je ukupna količina uglja čiju je isporuku Srbija ugovorila u Srpskoj iznosi 256.000 tona i ona treba da se isporuči na godišnjem nivou. Železnice Republike Srpske vrše transport uglja u saradnji sa srbskim železničkim preduzećima.

Ruta isporuke uglja ide iz Prijedora preko Doboja, Zvornika, a krajnja destinacija je grad Svilajnac.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Železnica Srpske, Željko Radić je rekao da postoje opcije prevoza uglja i za Sloveniju u količinama od 300.000 do 500.000 tona. Podsećamo, da su Železnice Republike Srpske tokom prvih pet meseci 2022. godine, prevezle ukupno 1.834.722 tone robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine.

Radić kaže da novi prevozi uglja nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene ciljeve za Železnice Republike Srpske u okviru nastojanja i doprinosa za proširivanje i razvoj regionalne saradnje sa namerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju. Autor: RTRS

Categories: Ekonomija

Leave a Reply