Ekonomija

LESKOVAC-VRANJE: Neizvesnost pred berbu malina

Berba malina na području trinaest opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, trebalo bi da počne naredne nedelje, a zbog većeg roda u odnosu na prošlu godinu malinari su za berače udvostručili cenu po ubranom kilogramu. Kilogram „crvenog zlata“ u leskovačkom kraju već se otkupljuje po ceni od 500 dinara, a čak ni hladnjačari ne mogu da prognoziraju da li će ona rasti iako je rod ove godine kvalitetan, ali je u celoj Srbiji manji za 10 do 20 posto u odnosu na lane.

Prošle godine za kilogram ubrane maline beračima je plaćano 55 dinara, a ove godine prema najavama ta cena će biti skoro, duplo veća, oko sto dinara, što iskusnim beračima daje šansu za dobru zaradu.

Malina je ove godine na jugu Srbije u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, „izuzetno dobro rodila“, te da je „kvalitet voća vrlo dobar“, pa u skladu sa time očekuje se otkupna cena od preko dva evra za kilogram.

Medjutim, kako javlja naš lutajući reporter biće problema sa obezbedjivanjem berača jer mnogi od njih već sada su „kaparisani“ od strane malinara iz Šumadije gde postoje mnogo veći zasadi maline od onih koje ovde na jugu poljoprivrednici poseduju. Valja, medjutim, reći da je još nepozanto na kojoj su površini leskovački i vranjski poljoprivrednici zasadili maline, jer je mnogo njih pre tri godine izvadilo i poseklo svoje zasade, revoltirani zbog, tada, izuzetno niske cene.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply