Kultura

Legat Milana Vlajčića će biti poklonjen Narodnoj biblioteci Srbije

Porodica istaknutog novinara, pisca, književnog i filmskog kritičara Nova.rs. Milana Vlajčića (1939-2022) odlučila je da Narodnoj biblioteci Srbije pokloni Vlajčićev legat. Primopredaja legata biće obavljena u ponedeljak, 20. juna u 12 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ovu zbirku rodjenog Leskovčanina čini lična biblioteka, u kojoj preovlađuju književna dela, naslovi iz teorije i istorije književnosti i književne kritike, zatim dela o filmskoj umetnosti, kao i o muzici. Osim biblioteke, zbirku čini i velika kolekcija gramofonskih ploča i diskova klasične, džez i bluz muzike, kao i kolekcija domaćih i stranih filmova u VHS i DVD formatu. U zaostavštini se nalazi i kolekcija fotografija, zatim nagrade koje je Milan Vlajčić dobio, kao i rukopisi nastali tokom Vlajčićeve dugogodišnje novinarske karijere.

Milan Vlajčić je gotovo ceo radni vek proveo kao novinar i urednik u dnevnom listu Politika, ali je sarađivao i sa drugim redakcijama. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada za dostignuća u književnoj i filmskoj kritici, kao i nagrada za doprinos razvoju kulture u Srbiji.

Categories: Kultura

Leave a Reply