Društvo

Godišnjica stradanja Srba na području Mostara: Ruže u reci Buni

Bacanjem ruža u reku Bunu, paljenjem sveća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježeno 30 godina od stradanja 29 osoba srpske nacionalnosti na Buni. Za devet osoba porodice još uvek tragaju, piše Detektor.

Milenka Brstina još uvek traga za mužem i deverom, koji su nestali na Buni u junu 1992. godine. “Na isti dan je nestao i njihov rođak, koji je pronađen ima tri godine, i to je samo glava nađena. Njih dvojica – ništa. Napravila sam spomenik i samo njihove slike stoje. Tu idem i palim sveće. Svih ovih godina samo obećanja, ali od toga ništa, to ostaje da boli”, kaže Brstina.

Srećko Stević je prije 30 godina izgubio majku i oca. Kaže da je pronašao i sahranio njihove posmrtne ostatke, ali navodi da je porazno to što se za 83 osobe koje su nestale na ovom području još uvijek ništa ne zna.

“Da im se bar mogu naći tela, pa da porodice imaju neki smiraj. Ja sam imao sreću u nesreći da ih nađem”, kaže Stević i navodi da je razočaran u tužilaštvo, koje je, zbog nedostatka dokaza, obustavilo istragu u slučaju ubistva njegovih roditelja.

Kosti muža i devera je u grobnici Klepci pronašla i Stojanka Bukvić.

“Tog 14. juna su otišli iz kuće, ne znajući da je Buna već zauzeta od strane Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Armije BiH. Upali su u njihove ruke. Posle nismo imali nikakva saznanja o njima, a 2003. godine smo ih pronašli, identifikovali i sahranili”, kaže Stojanka, dodajući kako joj je svaki dan sve teže. Aljonka Dželetović, predsednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Nevesinje, kaže da se još 83 osobe srpske nacionalnosti sa ovog područja vode kao nestale.

“Poruka je da se ovo nikada nikome ne ponovi”, da je za zločine nad Srbima u dolini Neretve procesuirano samo šest lica.

Tridesetogodišnjica stradanja Srba iz doline Neretve obeležena je parastosom u Crkvi svete Trojice u Mostaru, te su u Nevesinju položeni venci na Spomenik slobode i na spomen-kosturnicu u ovom gradu.

Categories: Društvo

Leave a Reply