Hronika

Raseljenima iz Suve Reke zabranjeno da prisustvuju manastirskoj slavi

Grupi od 50 vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka zabranjeno je da u nedelju prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Predstavnici Privremenog organa i orgnizatori puta su uredno, još 8. juna obavestili pripadnike Кosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarij dalje navode da je stigao negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili.

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje.

„Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Кosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM pitali su „kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost“?

„Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Кurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na КiM bude niti jednog Srbina. Кoliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti institucija u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima, to obesmišljava i u temeljima potkopava“.

Rakić: Osuđujem sprečavanja raseljenih iz Mušutišta da posete svoju crkvu

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je da je sprečavanje raseljenih Srba iz Mušutišta da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se time pokazuje zapravo kolika je volja kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih.

„Konstantno se suočavamo sa ovakvim problemima kada je Mušutište u pitanju. Ovo je pokazatelj da je proces povratka na Kosovu pod velikim znakom pitanja i da krivce za to treba da tražimo upravo u institucijama koje nemaju volju da nam pomognu da ovo pitanje rešavamo na jedan pozitivniji način. Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo“, naveo je Rakić.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Rakić je upitao kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu, ako policija ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu.

„Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima“, rekao je Rakić.

Categories: Hronika

Leave a Reply