Društvo

Na današnji dan nacistička Nemačka i marionetska ustaška NDH „dogovorile“ proterivanje 250 000 Srba

Na današnji dan 4. juna 1941. godine nacistička Nemačka i marionetska ustaška NDH, na sastanku u Zagrebu u Drugom svetskom ratu, dogovorile se o iseljavanju u Srbiju oko 250.000 Srba.

Bilo je to u duhu ustaške politike koja je prekrštavanjem i prisilnim iseljavanjem Srba i fizičkom likvidacijom Srba, Jevreja i Roma nastojala da od NDH stvori etnički čistu državu.

Odmah nakon što je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska 10. aprila 1941. godine doneseni su propisi koji su ozakonili teror i odredili državne institucije koje će teror sprovoditi.

Tako je donesena Zakonska odredba za obranu naroda i države. Njome se utvrdilo da svako “tko na bilo koji način povrijedi ili je povrijedio čast i životne interese hrvatskog naroda ili bilo na koji način ugrozi opstanak NDH ili državne vlasti, pa makar djelo ostalo samo u pokušaju, čini se krivcem zločinstva veleizdaje”, a takvoga “ima stići kazna smrti”.

Donesena je Zakonska odredba o zabrani ćirilice na teritoriji NDH svega nekoliko dana kasnije donesena je Zakonska odredba o prelazu sa jedne vere na drugu, ukinut je naziv srpsko-pravoslavna vera i određeno je da se ubuduće upotrebljava naziv grčko-istočna vera. Promenjena su i imena brojnih naselja koja su na bilo koji način podsećala na Srbiju ili Srbe ili imala srpski predznak. Ustaško rukovodstvo bilo je izuzetno zainteresovano, u okviru svoje politike prema Srbima u NDH, da iz NDH bude iseljeno što je moguće više Srba. Budući da ustaše nisu birale sredstva u postizavanju toga cilja, teror nad Srbima u NDH u segmentu iseljavanja poprimao je najrazličitije oblike.

Drugi oblici ustaškog terora, poput masovnih likvidacija, uzrokuju da sve više Srba nelegalno prelazi iz NDH u Srbiju, što nemačkim vlastima u Srbiji uzrokuje niz problema. Prema nemačkim podacima, u Srbiju je već do kraja jula prebeglo oko 200.000 Srba, a čini se da je taj broj do kraja septembra premašio 250.000. U oktobru 1941. godine završena su legalna preseljavanja Srba iz NDH u Srbiju.

Međutim, iz dokumentacije Komesarijata za izbjeglice i preseljene u Beogradu vidljivo je da su ilegalni odlasci u Srbiju bili učestali i u 1942. godini , pa i sredinom rata, u 1943. godini. Istraživanje iseljavanja Srba iz Hrvatske i čitave NDH nije završeno sa 1941. godinom, pa zato ni brojka od 250.000 preseljenih nije konačna brojka onih koji su otišli. Izvor: Mitropolija 

Categories: Društvo

Leave a Reply