Društvo

Eparhija raško-prizrenska: Osnovna verska i ljudska prava ne vrede za Srbe

Povodom sprečavanja sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) da danas, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, služe svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini Eparhija raško-prizrenska (ERP) izrazila je „najdublju zabrinutost i razočaranje“.

„Ovim aktom se krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini naše Crkve, pošto je hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina Srpske Pravoslavne Crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Кosovu i Metohiji kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe“, navedeno je u saopštenju ERP.

Eparhija raško-prizrenska „očekuje od međunarodnih predstavnika reakciju povodom ovog incidenta“, a dodaje se i da će o njemu SPC obavestiti „sve relevantne međunarodne organizacije koje nadgledaju verska prava i slobode“.

„Sveštenici naše Eparhije su jutros, zajedno sa grupom vernika krenuli da služe svetu liturgiju povodom hramovne slave Hrista Spasa u Prištini, ali ih je kordon policajaca sprečio u tome. Prvo su sveštena lica legitimisana od strane policajca koji nije želeo da govori srpski, a zatim im je zabranjeno da otključaju i uđu u crkvu. Našim sveštenicima nije dat odgovor zašto je zabranjeno da služe u hramu koji se i po kosovskom katastru nalazi u vlasništvu naše Crkve“, navedeno je.

Podsetimo, ranije danas se o ovome izjasnila i policija, navodeći da „liturgija u Prištini nije bila najavljena„. Izvor-foto: Agencije i portali,radiokim

Categories: Društvo

Leave a Reply