Društvo

AKTUELNO: Petković sa Bocan-Harčenkom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o toku dijaloga Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Petković je naglasio, kako se dalje navodi, da je srpska strana na sastancima u Briselu uvek pokazivala konstruktivnost, što potvrđuje i činjenica da je Beograd ispunio sve preuzete obaveze iz dijaloga, dok prištinska strana više od devet godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume.

„I pored stalnih opstrukcija Prištine, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i dijalogom i na tome će nastaviti da insistira, iako je odbijanje prištinske strane da ispuni preuzete obaveze velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa“, istakao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju.

Petković je skrenuo pažnju na povećan broj incidenata koji se gotovo svakodnevno dešavaju na Kosovu, sve učestalije skrnavljenje pravoslavnih crkava, napade na Srbe i njihovu imovinu što pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje međusobnog poverenja, mira i suživota na prostoru Кosova.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na otvorenom i iskrenom razgovoru i kontinuiranom razumevanju da je jedino u okviru dijaloga moguće postizanje kompromisnog rešenja i normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply